Aktuális

A méhek kipusztulása világméretű éhínséghez fog vezetni

Sokan talán nem tudják, de a méhek nélkül sehol sem lenne a növénytermesztés.

Az ember által termesztett és fogyasztott zöldségek, gyümölcsök, de a kávé vagy a kakaó megtermékenyülése, és így a termésérlelés is attól a mintegy 20 000 állatfajtól – méhek, lepkék, egyéb rovarok, akár denevérek vagy kolibrik – függ, melyek elvégzik a beporzás feladatát. A fenti sok ezer faj szinte mindegyik leszálló ágban van, sokukat közvetlenül a kipusztulás fenyeget. Az USA-ban konkrétan a felére csökkent ötven év alatt a méhcsaládok száma, komoly pánikot keltve ezzel.

A jövőnk a tét, ha nem sikerül megvédeni őket
A jövőnk a tét, ha nem sikerül megvédeni őket

A mézelő méh Európa legfontosabb beporzóinak is egyike, de az állomány itt is veszélyben van. Ez sok okra vezethető vissza: a növényfajok változatosságának csökkenése, a szennyezés, az élettér beszűkülése, a növényvédő szerek használata stb. Ha azonban eltűnnek a méhek és a beporzást végző többi faj, hogyan jutunk mi terméshez?

Pedig nem kellene feltétlenül világméretű összefogás a helyzet javítása érdekében. A szakértők szerint az is sokat segítene a helyzeten, ha a hatalmas kiterjedésű monokultúrás – és egyébként szélbeporzású növényeket termő – földeket kisebb vadvirágos rétekkel szakítanák meg, melyek élőhelyet és táplálékot nyújtanának a beporzó rovaroknak. De virágosítani kellene a földeket elválasztó bokros-fás sávokat is.

Forrás: mashable.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top