Aktuális

Cigivel jutalmaztak a gyerekotthonban

Az alapvető jogok biztosa, Székely László jelentése szerint a kalocsai speciális gyermekotthon nevelői, gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazzák az ott lakó fiatalkorúakat.

Pofozkodás, ütlegelés, kulcscsomóval verés, bántalmazás egyaránt megesett. Az ombudsman egy bejelentés miatt a gyermekotthon működésének teljes körű vizsgálatot kért a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatójától.

Cigivel jutalmaztak a gyerekotthonban

A helyszíni vizsgálat során egy fiatalkorú lakó arról számolt be, hogy egyik szökése után öt-hat pofont kapott. Egy másik gyermeknek a nevelő kulcscsomójával a tenyerébe csapott, ami szerinte nem számít bántalmazásnak. Az is kiderült, hogy a cigarettát jutalomként adták a gyerekotthonban…

A vizsgálat szerint a speciális gyermekotthon lakói az átlagos gondozási szükségletű gyermekeknél enyhébben ítélik meg a bántalmazást. A gyermekotthonok lakói jogismereti hiányosságaik miatt a pofonokat, a kulcscsomóval tenyérbe ütést egyszerűen nevelési eszköznek tekintik. A biztos ezért tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől arról, miként teljesültek a hasonló ügyekben már korábban megfogalmazott ajánlásai.

A fenntartói vizsgálat szerint rendkívül nehéz betölteni a gyermekotthonban megüresedő álláshelyeket, az ott dolgozók nem mindig képesek helyes pedagógiai választ adni a gyermekek indulataira. Problémás és rendszertelen a gyerekek gyámjaikkal való kapcsolattartása is. A biztos országos felmérést kér a minisztertől, hogy a gyámok eleget tudnak-e tenni a gyermekekkel való találkozás kötelezettségének.

A vizsgálatok alapján főleg a gyermekfelügyelők között nagy a fluktuáció, ami rossz módszerek alkalmazását vonja maga után. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top