Aktuális

Több százezres büntetéssel járhat a hóvirág árusítása

A hóvirág védett növény. De ki az, aki mégis árusíthatja? Mennyi a bírság, és kit értesíthetünk?

A tavasz közeledtével számos aluljáróban, közlekedési csomópontban és piacon is találkozhatunk hóvirágot árusítókkal, többségében idős nénikkel. A hóvirág védett növény, de, hogy is van ez? Csak közterületen nem szedhető le vagy otthon a kertben sem?

“A kertben termesztett hóvirág árusítása engedélyezhető, amihez – figyelembe véve a természet védelméről szóló törvényt – a természetvédelmi hatóság külön engedélye szükséges” – tudta meg a Pénzcentrum.hu a Országos Rendőr-főkapitányságtól. Ha nincs engedély, akkor komoly bírságra lehet számítani. Ha valaki a természetvédelmi államigazgatási szerv engedélye nélkül végez olyan tevékenységet, amihez a szakhatóság hozzájárulása szükséges, vagy természetvédelmi célokkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytat, védett élő szervezet egyedét, származékát elvisz vagy elpusztítja, természetvédelmi szabálysértést követ el, amely 150 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
 
“A hóvirág az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok körébe sorolható, aminek az eszmei értéke darabonként 10 ezer forint.
10 hóvirág leszedéséért már 100 000 forint bírság jár, ez pedig már bűncselekménynek számít, ebben az esetben pedig a védett növények beszerzéséért, árusításáért akár három évig terjedő szabadságvesztés is járhat természetkárosítás bűntette miatt” – mondta el a portálnak Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója.
Több százezres büntetéssel járhat a hóvirág árúsítása
 
Ezen kívül jogosulatlanul vagy a tulajdonos hozzájárulása nélkül a közterületen való árusítás szabálysértésnek számít, 5000–150 000 forint pénzbírsággal sújtható. 
Ha látunk valakit, aki feltehetően engedély nélkül árusítja a hóvirágot, akkor a rendőrséghez vagy a közterület-felügyelethez fordulhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top