Aktuális

Múzeumot nyitnak a szexrabszolgák emlékére

A második világháború idején a japánok számos nőt kényszerítettek szexrabszolgaságra. Az ő emlékükre nyitnak múzeumot Tajvan székvárosában, Tajpejben.

Az intézményt az egykori szexrabszolgák (vagy ahogy akkor hívták őket: komfortnők) közül még ma is élők idős korára utalóan “nagymamák múzeumára” keresztelik. 

Kang Su-hua, a Tajpeji Nőmentő Alapítvány igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a fényképek, videók, dokumentumok közzétételével nem a gyűlöletkeltés a céljuk, hanem a történelmi tények bemutatása és a nők jogainak hangsúlyozása.

Mit csinálnak a nőmentők?

Az alapítvány 25 éve kezdett segíteni az egykori szexrabszolgák mentális problémáinak feldolgozásában és a Japántól történő kártérítés követelésében. Az elmúlt több mint két évtized során számos első kézből származó egyedi történetet rögzítettek interjúk formájában.
A két és fél szintes épület, mely otthont ad a kiállításnak, mintegy 500 négyzetméteres, és a kiállításon túl otthont ad majd találkozóknak és szemináriumoknak is.

Mikor nyílik?

A múzeum táblájának avatását március 8-ára, a nemzetközi nőnapra tervezik, a nagyközönség várhatóan szeptembertől látogathatja az intézményt.

    A koreai
A koreai “komfortnők” emlékére állított szobor Szöulban, a japán nagykövetséggel szemben

A második világháború idején több mint 2 ezer tajvani nőt kényszerített szexrabszolgaságra a japán császári hadsereg. Mára mindössze hárman élnek azok közül, akik vállalták, hogy nyíltan beszélnek az egykor velük történtekről.

A témához kapcsolódó cikkeink:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top