Aktuális

Zika-vírus: Oroszországba is betört

A moszkvai fogyasztóvédelmi hatóság közölte: első alkalommal mutattak ki zikavírusos megbetegedést Oroszországban. A nő a Dominikai Köztársaságban nyaralt, onnan hozta be Oroszországba a kórokozót.

A vakációról hazatérő asszony lázra és bőrkiütésekre panaszkodott, majd miután megállapították, hogy a zikavírus fertőzte meg, a családját is kivizsgálták – további megbetegedést viszont nem mutattak ki a tesztek.

A trópusi betegségek vizsgálatával foglalkozó Bernhard Noch Intézet hétfőn közölte, hogy Németországban eddig húsz emberről állapították meg, hogy zikavírussal fertőződött, és hogy mindegyikük Dél-Amerikában kapta el a kórt. A közleményben írták: az érintettek között nincs terhes nő.

Rohamosan terjed

Az utóbbi időben a zikavírus embertelen tempóban terjedt Brazíliában és más latin-amerikai országokban. A gyanú szerint a vírus kóros kisfejűséget (mikrokefáliát) okoz a csecsemőknél, noha egyértelmű összefüggést egyelőre nem sikerült kimutatni. A brazil kormány szombati tájékoztatása szerint az országban 5079-re emelkedett a mikrokefáliában szenvedő csecsemők száma.
Brazília átfogó kampányt indított a zika terjedésének visszaszorítására: 220 ezer katonát mozgósítottak a szúnyog élőhelyeinek kifüstölésére, és többmilliónyi röpcédulát osztottak szét a lakosság tájékoztatására.

Mit mond az Egészségügyi Világszervezet?

A WHO február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett: becsléseik szerint idén 4 millióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Az egyiptomi csípőszúnyog terjesztette vírus az őslakosok körében még 2014 februárjában ütötte fel a fejét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top