Aktuális

Itt vannak a vasutassztrájk részletei

Március első hetében országos sztrájkot hirdethetnek a vasutas-szakszervezetek.

Amennyiben február 20-ig a vasutas-szakszervezetek és a MÁV nem tudnak megállapodni az idei évi bérfejlesztésről, a szakszervezetek március első hetében országos sztrájkot hirdetnek – jelentette be a VDSZSZ Szolidaritás elnöke a bértárgyalásokban részt vevő másik hat szakszervezeti vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Halasi Zoltán hozzátette: még pénteken kezdeményezik az elégséges szolgáltatások mértékéről szóló tárgyalások megkezdését. Elmondta azt is, hogy a személyszállítás terén az elégséges szolgáltatás mértéke az elővárosi és a távolsági közlekedésben 66 százalékot, az ezen kívül eső területeken 50 százalékot jelent. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett munkabeszüntetés az összes vasúti tevékenységre kiterjed majd. Bírósági határozat mondta ki, hogy az árufuvarozás nem tartozik a még elégséges szolgáltatások körébe, emiatt a sztrájk ideje alatt az árufuvarozást teljes egészében lehet blokkolni.

A csütörtöki sikertelen bértárgyalás hatására a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező hét vasutas-szakszervezet pénteken sztrájkbizottságot alakított. Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta: a hét szakszervezet továbbra is fenntartja korábbi béremelési követelését, amely szerint 5 százalékos alanyi jogú bérfejlesztést és a létszámhiánnyal küzdő munkakörökben 2,7 százalékos differenciált béremelést tartanak szükségesnek. A mozdonyvezetők és más vasutas dolgozók érdekében a 2016-os bértárgyalásokat a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő új intézkedés kialakításának előmozdítására is fel kívánják használni – közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top