Aktuális

Hova tovább?

Ha évkezdés, akkor pályaválasztás. Komoly dilemma előtt állnak most azok, akik a felsőoktatásban szeretnének szeptembertől tanulni. Dr. Vass Lászlóval, a tavaly nevet változtató, januárban pedig egyetemi rangot kapott Metropolitan Egyetem (korábban: BKF) rektorával végigvettük azokat a szempontokat, amelyek fontosak lehetnek az iskola kiválasztásánál.
Hova tovább?

Tippek a döntéshez:

  • Felvételikor természetesen a jelentkező készségei mellett a megszerezhető tudás és végzettség a legfontosabb szempont, így azt is mérlegelni kell, hogy a választott szak mennyire piacképes, a diploma megszerzése után milyen esélyekkel indul el a végzős a munkaerőpiacon. A nálunk végzettek 86 százaléka például 5 hónapon belül talál állást, 34 százalék pedig már a tanulmányai alatt el tud helyezkedni.
  • Érdemes nyitott szemmel és füllel járni máshol is: Facebookon, Instagramon ott van az egyetem sőt hallgatói, oktatói is, így akár “belső” információkat is könnyen lehet szerezni, lemérhetjük, mennyire közvetlen a hangulat és inspiráló a környezet.
  • Angolul tudni kell, mégpedig felsőfokon. Idegen nyelven zajló oktatások már itthon is elérhetőek, keressünk olyan szakot és intézményt, ahol szakmai tárgyakat lehet angolul is hallgatni.
  • A karrierépítés már a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor elkezdődik, ezért fontos, hogy a kiválasztott főiskola vagy egyetem tréningsorozattal, tehetséggondozó műhelyekkel, személyre szabott karrier-tanácsadással, karriertréninggel, szakmai gyakorlati lehetőségekkel segítse a hallgatókat, hogy megtalálják a hozzájuk legjobban illeszkedő lehetőségeket.
  • Megéri ismerni a nemzetközi lehetőségeket, ösztöndíjakat keresni, hiszen a legtöbb főiskolának vannak külföldi partnerintézményei, de külföldi egyetemek is indítanak képzéseket itthon.
  • Érdemes dolgozni, gyakorlatot szerezni az egyetemi, főiskolai évek alatt. A duális képzés jó lehetőség arra, hogy az oktatási intézmény szerződött partnereinél a diákok szakirányukhoz illő gyakorlati helyet kapjanak. Így az első pár év munkatapasztalatát piacvezető cégeknél szerezhetik meg, és pályakezdőként rögtön előnyösebb helyzetből indulhatnak álláskereséskor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top