nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Hova tovább?

Hova tovább?

Ha évkezdés, akkor pályaválasztás. Komoly dilemma előtt állnak most azok, akik a felsőoktatásban szeretnének szeptembertől tanulni. Dr. Vass Lászlóval, a tavaly nevet változtató, januárban pedig egyetemi rangot kapott Metropolitan Egyetem (korábban: BKF) rektorával végigvettük azokat a szempontokat, amelyek fontosak lehetnek az iskola kiválasztásánál.
Avatar
NN
f Ajánlom
Hova tovább?

Tippek a döntéshez:

  • Felvételikor természetesen a jelentkező készségei mellett a megszerezhető tudás és végzettség a legfontosabb szempont, így azt is mérlegelni kell, hogy a választott szak mennyire piacképes, a diploma megszerzése után milyen esélyekkel indul el a végzős a munkaerőpiacon. A nálunk végzettek 86 százaléka például 5 hónapon belül talál állást, 34 százalék pedig már a tanulmányai alatt el tud helyezkedni.
  • Érdemes nyitott szemmel és füllel járni máshol is: Facebookon, Instagramon ott van az egyetem sőt hallgatói, oktatói is, így akár “belső” információkat is könnyen lehet szerezni, lemérhetjük, mennyire közvetlen a hangulat és inspiráló a környezet.
  • Angolul tudni kell, mégpedig felsőfokon. Idegen nyelven zajló oktatások már itthon is elérhetőek, keressünk olyan szakot és intézményt, ahol szakmai tárgyakat lehet angolul is hallgatni.
  • A karrierépítés már a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor elkezdődik, ezért fontos, hogy a kiválasztott főiskola vagy egyetem tréningsorozattal, tehetséggondozó műhelyekkel, személyre szabott karrier-tanácsadással, karriertréninggel, szakmai gyakorlati lehetőségekkel segítse a hallgatókat, hogy megtalálják a hozzájuk legjobban illeszkedő lehetőségeket.
  • Megéri ismerni a nemzetközi lehetőségeket, ösztöndíjakat keresni, hiszen a legtöbb főiskolának vannak külföldi partnerintézményei, de külföldi egyetemek is indítanak képzéseket itthon.
  • Érdemes dolgozni, gyakorlatot szerezni az egyetemi, főiskolai évek alatt. A duális képzés jó lehetőség arra, hogy az oktatási intézmény szerződött partnereinél a diákok szakirányukhoz illő gyakorlati helyet kapjanak. Így az első pár év munkatapasztalatát piacvezető cégeknél szerezhetik meg, és pályakezdőként rögtön előnyösebb helyzetből indulhatnak álláskereséskor.
Megosztás Facebookon