Aktuális

Maci: a láthatatlan segítők, akik jobbá teszi az életünket

Te mit tennél, ha egy szerencsétlen baleset miatt kerekesszékkel lennél kénytelen folytatni az életedet? És ha lenne egy aspergeres gyereked? Ki vigyázna rá, amíg te dolgozol? Olyan problémák ezek, amelyekre az állami rendszer nem sok megoldást kínál. De szerencsére van hova fordulni segítségért.

Blanka háromgyermekes anya, legkisebb gyermeke jóval az első kettő után született. Terhessége idején szembesült azzal, hogy ismét vissza kell térnie a kismamalét monotonitásába, és olykor magányos létformájába. Mert ne szépítsük: az anyaság gyakran extrém terhet ró az anyákra, akik nagy család híján sokszor semmiféle segítségre nem számíthatnak. Az elszigeteltség és az egyhangúság pedig rengeteg szorongást okozhat, és nehezíti a munkába való visszatérést is. Blanka nem törődött bele a helyzetébe – más sorstársakkal összefogva létrehozta az Anyahajó Anyaközpontot. Itt az anyák megoszthatják egymással problémáikat, tapasztalatot cserélnek, és számos olyan foglalkozást szerveznek, amit gyerekkel vagy éppen gyerek nélkül tudnak élvezni.

Erzsébet kis súlyú koraszülöttként jött világra. A születéskori oxigénhiány miatt nehezen tanult meg járni, és rengeteg tanulási nehézséggel nézett szembe. De aztán rátalált a kutyás terápiára, ami egészen új életminőséggel ajándékozta meg, s végül ő maga is kutyás terapeuta lett.

Sándor 47 éves. Boldog férj és kétgyermekes apa volt, autóbusz-vezetőként dolgozott. 2001. februárjában aztán minden megváltozott – leesett egy fáról, és deréktól lefelé lebénult. Az élete teljesen a feje tetejére állt, odalett a munkája, a felesége elhagyta. Ő azonban nem adta fel. Hosszas gyógykezelés, különböző speciális terápiák segítségével megtanult kerekesszékkel élni, közlekedni, és végül munkát is talált egy egyesületnél, amely hozzá hasonló megváltozott munkaképességűeket segít az álláskeresésben.

És hogy mi a közös a három történetben? Mindhárom ember egy-egy civil szervezetnek köszönheti, hogy az élete pozitív fordulatot vett. A Maci – magyar civilszervezetek – 2016. február elsejével indult kampányában azt mutatja be, hogy számos olyan személyes probléma merül fel hétköznapi életünk során, amit az állami, ellátórendszer és a piaci szféra nem tud megoldani, a civilszervezetek által kezdeményezett programok ellenben igen. “Az én történetem” kampány során személyes történeteket mutat be a Maci, négyet mozgóképes és többet írott formában. A mozgóképes történetek hetente jelennek meg a sziamaci.hu-n és a Maci Facebook oldalán.

Az első kisfilmben Blanka meséli el a történetét:

Mi a Maci?

A Maci a magyar civilszervezetek közösségét jelképező figura. A Magyarországon működő több tízezer civilszervezet tevékenysége rendkívül szerteágazó: munkájuk kiterjed a környezetvédelemtől az emberi jogokig, a szabadidő hasznos eltöltésétől a gyógyításig, a közösségépítéstől az oktatásig, a kultúrától a vallásos életig, a szegények megsegítésétől az ifjúsággal foglalkozásig. A Maci kampány célja ennek a munkának a közérthető bemutatása és megerősítése.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top