Aktuális

Menekültügy: Nobel-békedíjat kaphatnak a görög önkéntesek

Bár hivatalos információk még nincsenek, a Nobel-békedíjra jelöltek között lehetnek azok a leszboszi önkéntesek, akik a menekültválság kezdete óta mentik az embereket.

Leszbosz szigete menekültek ezrei számár jelenti az életmentő szárazföldet. Bár a tengeri útvonal kockázatos, nekivágnak az útnak, lélekvesztőkön, gumicsónakokon próbálják átszelni a vizet, tudván, nem biztos, hogy partot érnek. (Múlt héten újabb 24 migráns fulladt vízbe, köztük 10 gyermek). A pokoli kálvária első számú szemtanúi Leszbosz lakosai, akik képtelenek nem segíteni – bár pontosan tudják, önfeláldozó munkájukra a világ másik felén gyűlölettel tekintenek. Velük ellentétben mások Nobel-békedíjjal jutalmaznák a kis görög szigetek önkénteseit. S bár hivatalos eredmények még nincsenek, a békedíj jelöltjei között tényleg ott lehetnek a görög önkéntesek. 

Menekültügy: a görög önkénteseknek ítélnék a Nobel-békedíjat

A szavazás határideje február 1-jén lejárt, és a jelöltek neveinek elvileg titokban kellene maradniuk, idén is kiszivárogtak az információk: a Nobel-békedíj jelöltjei között két leszboszi lakos neve is szerepel, egy 85 éves nagymamáé, és egy 40 éves halászé, aki csónakjával menti az embereket.

A CNN azokat kérdezte, akik minden áldott nap végignézik emberek ezreinek kálváriáját.

Aimilia Kamvisi

A 83 éves Aimilia Kamvisi háza egy karnyújtásnyira van attól a partszakasztól, ahol a legtöbb menekült partot ér. Amikor az első migránsok megérkeztek, tette, amit tennie kellett: segítette etetni és ápolni a csecsemőket és a gyerekeket. Az európai országok reakcióját ismeri: “Nézek tévét, tudok mindent – mondja. – De ezeknek az embereknek nincsenek érzései? Nincs szívük?”

Menekültügy: a görög önkénteseknek ítélnék a Nobel-díjat

“Úgy éreztem, mintha a saját gyermekeim, unokáim lennének… ugyanaz a bolygónk, ugyanaz az Isten teremtett minket.”

Thomas Zourzouvilis

A férfi főállásban halász, de a válság óta embereket ment a vízből. Számára nem kérdés, mi a helyes, amikor embereket ilyen körülmények között lát.

Menekültügy: a görög önkénteseknek ítélnék a Nobel-díjat

“Ezek az emberek az égadta világon semmit nem tudnak a tengerről. Ha a motor leáll, nem tudnak tenni semmit sem, valakinek segítenie kell.”

Maria Androulaki

A fiatal nő autójával szállította a menekülteket a regisztrációs központba, ami 70 kilométerre található a parttól. A törvények szerint Maria bűncselekményt követ el ezzel, őt ez hidegen hagyja.

Menekültügy: a görög önkénteseknek ítélnék a Nobel-díjat

“Szörnyetegek lennénk, ha nem segítenénk – miért kéne Nobel-díjat adni azért, mert emberek vagyunk?”

Stratis Valamios

A férfi mind a mai napig emlékszik egy bizonyos dátumra: 2015. október 28. A tenger vad volt aznap, nem tudott már elérni ahhoz a hajóhoz, ami csordultig volt menekültekkel. Ezek a képkockák a lelkébe égtek. Amikor halászként kezdett el dolgozni, soha nem gondolta volna, hogy valaha is ilyenben lesz része. Számára az, hogy életeket ment, nem döntés kérdése, ez emberség kérdése.

Menekültügy: a görög önkénteseknek ítélnék a Nobel-díjat

“Halászat közben látom az embereket, segítségért kiáltanak. Mi tehetnék? Játsszam meg magam, hogy nem látom és nem hallom őket?”

Maritsa Mavrapidou

Az idős asszony a sziget északi részén lakik, ott, ahol a menekültek partot érnek. Ott segít, ahol csak tud. Számára az, ami most történik, a történelem ismétlődése. Az ő szülei is menekültek voltak egykor, Törökországból érkeztek Leszboszra.

Menekültügy: a görög önkénteseknek ítélnék a Nobel-díjat

“Persze idős vagyok ahhoz, hogy a tengerhez menjek megmenteni őket, de szeretettel, mosollyal és jó szavakkal segíthetek.”

Lefteris Stylianou

A férfi étterem tulajdonos Leszbosz északi partján, étterme pedig azoknak az önkénteseknek a törzshelye lett, akik a következő menekülthullámot várják. Mielőtt az első elsősegélypontokat felépítették volna, a sokszor életmentő orvosi ellátás az ő éttermében folyt.

Menekültügy: a görög önkénteseknek ítélnék a Nobel-díjat

“Emberek haldokoltak az asztalaimon. Olyan ez, mint egy háborús kórház.”

Despiona Zourzouvilis

Az idős asszony végignézte, ahogy a nyári forróságban menekültek a kertjén keresztül próbáltak áthaladni. Valamikor az ő felmenői is menekültek voltak, Törökországból érkeztek Leszboszra, tette hát, amit tennie kellett: szendvicseket készített, vizet adott nekik. 

Menekültügy: a görög önkénteseknek ítélnék a Nobel-díjat

“Tudod hány ember fulladt a tengerbe, és hány testet kellett kihúzni a vízből? Mit mondjak? Úgy érzem, én már mindent láttam.”

Menekültek az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top