Aktuális

Nádori a kommentek szabályozásáról

Nádori Pétert, a Tilos Rádió-csináló médiagurut, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) elnökségi tagját, volt elnökét kérdeztük az Emberi Jogok Európai Bíróságának tegnapi, kommentelést szabályzó döntéséről.

A magyar bíróság elmarasztalt egy médiaszolgáltatót egy bizonyos cikkhez fűzött hozzászólások tartalma miatt. Az ítélet miatt a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete és az Index.hu Strasbourgban a magyar államot perelte be. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint a magyar ítélet sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének tízes cikkét, a véleménynyilvánítás szabadságát.

 NLC: Milyen következményekkel jár a tegnapi ítélet a netes kommentek ügyében eljáró hazai bíróság ítélkezési gyakorlatára?

N. P.: A strasbourgi döntés egyfajta ajánlás az ítélkezési gyakorlat kialakításához. A legtöbb országban jelenleg nincs egyértelmű, speciális szabályozás, ami eligazítana a kommentekért, más felhasználói tartalmakért viselt felelősség kérdésében, így a bíróságokon nagyon sok múlik. A mostani ítélet jelenősége abban áll, hogy általa egyértelműen kirajzolódnak azok a szituációk, amikor Strasbourg szerint a komment felület szolgáltatója felelősségre vonható. Az ítélet alakítani fogja a hazai joggyakorlatot is. Plasztikus hasonlattal élve, olyan ez, mint amikor egy sötét szobába belépve az idő múlásával egyre több részlet válik láthatóvá a szemlélő számára.

“…egy sötét szobába belépve az idő múlásával egyre több részlet válik láthatóvá”

NLC: Nemrégen egy észtországi honlapot ugyanez a testület elmarasztalt a kommentelői miatt.

N. P.: A két ügy különbsége: az észt delfi.ee esetében sérelmezett kommentek a bíróság megítélése szerint a gyűlöletbeszéd kategóriájába tartoztak. A magyar ügyben viszont a bíróság úgy látta, hogy – jóllehet a személyiségi jogok sérelme megvalósult – a kommentek nem minősültek gyűlöletbeszédnek, így miattuk a felület szolgáltatóját az emberi jogi normákkal ellentétes lenne felelősségre vonni. A szolgáltatónak persze elviekben minden kommentet ellenőriznie kell ahhoz is, hogy a legdurvábbakat kiszűrje, strukturális változást ilyen szempontból az ítélet nem okoz.

NLC: Az Egyesült Államokban kialakult joggyakorlat jelentősen eltér az Európában meghonosodni látszó rendpártibb irányelvektől…

N. P.: Az USA-ban a kommentek számára felületet biztosító szolgáltató semmilyen formában nem felelős azok tartalmáért. Adott esetben még egy nyilvánvalóan hazug, negatív tartalmú tényállás esetében sem tudja eltávolíttatni azt a sértett fél. Az európai hozzáállás más, és nem feltétlenül nevezném rendpártinak, de az biztos, hogy a személyiségi jogok védelme nagyobb prioritást kap. Ez azonban az öncenzurális tendenciákat is erősíti, a szolgáltatók olyan tartalmakat is törölnek, amik nem jogsértőek, így akarják kivédeni a jogi kockázatokat. Az európai diskurzus napjainkban két alapjog, a személyiségi jogok védelmének, illetve a szólásszabadság érdekeinek kiegyensúlyozásáról zajlik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top