Aktuális

Szarvasgomba-nagyhatalommá válhat Magyarország

Hosszú távú, de biztosan megtérülő befektetéssel belátható időn belül szarvasgomba-nagyhatalommá válhat Magyarország – véli a Szarvasgomba-termesztők Országos Szövetségének elnöke.

Az éves hazai szarvasgombatermés mintegy 20 tonna, de ez szinte mind gyűjtésből származik. Ha fele-fele arányban számíthatnánk betakarításkor a gyűjtésre és az ültetvényes termesztésre, 15-20 év alatt biztosan elérnénk a 40 tonnát, de a célzott erdészeti telepítés már hat-nyolc éven belül hasznot hozna – nyilatkozta Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek.

Hozzátette, hogy a jelentős kiadások miatt érdemes volna erre a célra pályázati forráskeretet biztosítani. A szükséges facsemete – amelynek gyökerén már megtelepedett a gomba – 2 ezer forintba kerül, ebből pedig 8-10 ezer darabot kell elültetni hektáronként, azaz ekkora területen 16-20 millió forint az induló költség.

A jelenlegi 20 tonnás átlagos termés 200-300 gyűjtő munkájának az eredménye, de mivel a belső fogyasztás csekély, ennek a mennyiségnek a 95 százalékát exportálják, és külföldön kilónként 400 eurót, azaz 125 ezer forintot fizetnek az első osztályú magyar szarvasgombáért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top