Aktuális

A Semmelweis Egyetem klinikája az egyik legsikeresebb szervátültető intézmény Európában

Az elmúlt évben a Semmelweis Egyetem klinikáján végezték a legtöbb veseátültetést, a májtranszplantáció terén pedig a harmadik legjobb teljesítményt nyújtotta az intézmény Európában.

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján 2015-ben 167 veseátültetést végeztek, ezek közül tizenegy esetben gyermeken végezték el a beavatkozást. A klinika a 77 európai vesetranszplantációs centrumot felsorakoztató Eurotransplant-lista élére került.

Emellett Budapesten végezték a harmadik legtöbb májátültetést, megelőzve ezzel számos, nagy tapasztalattal rendelkező régi európai centrumot. A 89 májtranszplantáció közül hat életmentő műtétet gyermeken hajtottak végre.

A Semmelweis Egyetem klinikája az egyik legsikeresebb szervátültető intézmény Európában

Máthé Zoltán, a klinika igazgatója szerint a siker a német mintájú munkaszervezésnek, a kitűnő csapatmunkának és kollégái rendkívüli erőfeszítésének köszönhető. A szervátültetés igazi csapatmunka, hiszen egy-egy szervátültetéshez legalább harminc szakember összehangolt munkája szükséges.

Magyarország 2013-ban lett az Eurotransplant teljes jogú tagja, így külföldről is kaphatnak szerveket a magyar betegek, amelynek elsősorban a sürgős esetekben és gyermekeknél van kiemelt jelentősége. A tagság Magyarország számára azt jelenti, hogy az operációk során a nemzetközi standardokat kell alkalmazni. A klinika transzplantációs és sebészeti tevékenysége 2015 októbere óta ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer által akkreditált, így megfelel a legmodernebb minőségbiztosítási feltételeknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top