Aktuális

Pert nyertek a melegek Kaposvárral szemben

Perre ment az LMBT szövetség Kaposvár ellen egy jogszerűtlennek ítélt szabálysértési bírság miatt.

Az LMBT Szövetség tavalyi kampánya keretében tíz magyar városban tartott ismeretterjesztő foglalkozásokat annak érdekében, hogy a társadalom legyen megértőbb a leszbikusokkal, melegekkel, biszexuálisokkal  és transzneműekkel.

Ahogy minden városban, Kaposváron is bejelentették a rendőrségen a rendezvényt, és bár ott is megkapták rá a zöld jelzést, az esemény napján a közterület-felügyelők arra utasították a demonstrálókat, hogy bontsák le sátrukat, mivel arra nem kértek közterület-foglalási engedélyt. A rendezvény szervezői hiába mutatták meg a rendőrségtől kapott dokumentumot, ragaszkodtak a bontáshoz. Az LMBT Szövetség azonban nem bontotta le a sátrat, ezért 20 ezer forintos szabálysértési bírságot rótt ki rájuk a városháza – számolt be róla a Népszabadság.

A szövetség először a polgármesteri hivataltól kérte a bírság visszavonását, arra hivatkozva, hogy rendezvénye a gyülekezési jog hatálya alá tartozik, amibe az önkormányzatnak nincs joga beleszólni. Miután a polgármesteri hivatal nem vonta vissza a bírságot, az LMBT bírósághoz fordult.

A Kaposvári Járásbíróság a tárgyaláson az LMBT-nek adott igazat. Kimondták: a bírságolással az önkormányzat saját rendeletével ment szembe, hisz abban megfogalmazták: a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényekre nem kell közterület-foglalási engedély.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top