Aktuális

Megszűnhet a csepeli HÉV

Ha Budapest elnyeri a 2024-es olimpia rendezési jogát, annak a csepeli HÉV szinte egészen biztosan áldozatául esik.

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a 2024-es olimpia rendezéséhez szükséges fejlesztési tervet. Az úgynevezett mestertervben többek között az is szerepel, hogy megszüntetnék a csepeli HÉV-et hívta fel a figyelmet a VS.hu.

Az olimpia központja Észak-Csepelen lenne, ám a helyszíneket a mai csepeli HÉV vonala kettéválasztaná, ezért azt felszámolnák. A terv szerint a HÉV-et a 7-es jelzésű villamos váltaná fel, mely az olimpia idején csak Csepel-sziget belső területén közlekedne, ám a játékok után már a 2-es villamos vonalának meghosszabbításaként járna a Közvágóhíd állomástól. 

Megszűnhet a csepeli HÉV
Fotó: Wikipédia

A portál információi szerint a csepeli HÉV megszüntetése, illetve villamossá alakítása összesen 28,5 milliárd forintba kerülne.

Ezzel azonban nem érne véget a HÉV-vonalak felszámolása, ugyanis a tervek szerint a ráckevei HÉV egy szakaszát is villamosvonallá alakítanák át.

Elég lesz?

Többen is kétségbe vonták, hogy a csepeli HÉV helyett tervezett villamosvonal kapacitása elég lesz a csepeli HÉV kiváltására, ám Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerint “a menetidő-csökkentés elkerülésével” és “az átszállásmentes kapacitások biztosításával” meglesz a kapacitás – írja az Index.hu. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere szerint a kerület csak nyerhet az olimpiával, ugyanis a csepeliek régi vágya, hogy átszállás nélkül utazhassanak a  belvárosba.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint ugyanakkor a csepeli HÉV kiváltására csak egy új metróvonal lenne alkalmas, a villamoshálózat nem. Ugyanakkor úgy vélik, hogy van még idő, alakulhat még a pályázati anyag.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top