Aktuális

Nem engedélyezték az örökbefogadást a portugál homoszexuálisoknak

Aníbal Cavaco Silva leköszönő portugál elnök megvétózta azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezné a homoszexuális pároknak gyermekek örökbefogadását.

A képviselők korábban már elfogadták a tervezetet, az elnök azonban hétfőn visszaküldte azt a parlamentnek, és “széles körű társadalmi vitára” szólított fel a kérdésben. Cavaco Silva azzal indokolta döntését, hogy az örökbefogadás szabályozásakor abszolút elsőbbséget élvez a gyermek jóléte, és úgy vélte, nem bizonyított, hogy a gyermekek érdekét szolgálja, ha homoszexuális párok fogadhatják őket örökbe.

A törvényjavaslatot 2015 novemberében fogadták el a parlamentben többségben lévő baloldali pártok és Cavaco Silva pártja, a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) néhány képviselőjének segítségével.

Ismét a törvényhozás elé terjesztik

Az azonos nemű párok örökbefogadáshoz való joga a tavaly novemberben hatalomra került Antonio Costa szocialista kormányfő választási programjának egyik ígérete volt. A kormányzó Szocialista Párt (PS) és a kommunisták bejelentették, ismét a törvényhozás elé terjesztik az elnök által elkaszált törvényjavaslatot.

Portugáliában 1982-ig büntették a homoszexualitást. Az egyház heves ellenkezésének dacára 2010-ben engedélyezték az azonos neműek házasságát a dél-európai országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top