Aktuális

Egészségügy tekintében nem állunk jól Európában

A holland egészségügyi rendszer vezet Európában, Magyarország igencsak a sor végén kullog, 35 ország közül a 27. helyre rangsorolták 2015-ös adatok alapján.

Stabilan, meggyőző különbséggel Hollandia vezeti a 2015-ös Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorát. Az egy évvel ezelőtt három helyet előrelépő Magyarország idén két helyet visszacsúszva a 27. lett a 35-ös listán, a lehetséges 1000 pontból 578-at megszerezve.

A kulcsindikátorok, a szívbetegség, a stroke és a rák túlélési rátája annak ellenére javul Európában, hogy mind több problémát okoz az elhízás, az egészségtelen ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód. Folyamatosan esik vissza a csecsemőhalandóság, amely még a leginkább érintett balti országokra is jellemző.

A frissen közölt adatok szerint csökkent az egyenlőtlenség a gazdag és kevésbé gazdag európai országok között. Míg 2013-ban és 2014-ben a különbség érezhetően nőtt, addig 2015-ben az értékek újra közelítenek egymáshoz. A betegjogok területén is folyamatos javulás tapasztalható Európában.

A legmagasabban rangsorolt országokban is léteznek várólisták, de a legkevesebbet Hollandia mellett Svájcban, Norvégiában, Finnországban és Belgiumban kell várni a műtétekre. Hazánk ebben a mutatóban meglehetősen rosszul áll, de még Magyarországnál is kedvezőtlenebb a helyzet Írországban, Lengyelországban és Svédországban.

Magyarország az európai lista 27. helyére került. Az elemzők ugyanakkor kiemelték, hogy egy hosszú időn át fennálló állami egészségügyi szolgálat mellett – amelyet egyébként az Egyesült Királyságéhoz hasonlítanak – még mindig meglehetősen gyenge a betegjogok képviselete és az információközlés, az ellátás elérhetősége és a gyógyítási eredmények is. Pozitívumként említik a dohányzás megelőzése érdekében tett intézkedéseket – írja a Napi.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top