nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Aktuális
Kimenekítik az esztergomi iskola falai közé szorult denevéreket

Kimenekítik az esztergomi iskola falai közé szorult denevéreket

Az esztergomi József Attila Általános Iskola felújítása során befalazott denevérek kimentésére pillangóajtókat szerelnek föl.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A helyi önkormányzat hétfőn rendkívüli ülés tartott a József Attila Általános Iskola falai közé szorult közel háromezer védett denevér kimenekítése ügyében. Bánhidy László alpolgármester szerint az állatok kijárat nélkül addig élhetnek, amíg a levegőjük tart. Az önkormányzat, mint az iskola üzemeltetője, nincs közvetlen kapcsolatban a kivitelezővel, de minden segítséget megad az állatok megmentéséhez. A denevérek évtizedek óta élnek a panelszerkezetű épület szigetelésének repedéseiben.

Kimenekítik a befalazott denevéreket

Márton András, a bejegyzés alatt álló Dömösi Vadmadármentő Központ képviselője az MTI-nek elmondta, az iskolában egy hete figyeltek fel az állatokra, amelyek a panelépület résein keresztül az épület belseje felé próbáltak kiszabadulni. Eddig nagyjából 140 állatot menekítettek ki, de több ezer rőt koraidenevér lehet a leszigetelt résekben.

A rőtdenevér Magyarország leggyakoribb denevérfaja, 1901 óta védett állat, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Közép-Európában egyedülálló módon a nagyvárosokban is megtelepedett a volt szocialista országokra jellemző házgyári panelépületek hiányos szigeteléseiben. A természetvédő szerint 1-2 napos munkával be lehet építeni a pillangóajtókat a szigetelésbe, mert a beruházás előtt fotódokumentáció készült az épületről. Több ezer denevér elhullása és bomlása esetén a problémát már nem lehetne ilyen módon kezelni.

Megosztás Facebookon