Aktuális

Betiltottak egy abortusszal kapcsolatos magyar weboldalt

Betiltottak egy magyar oldalt, ami arról tájékoztatott, hogy melyik európai városban mennyibe kerül egy terhességmegszakítás.

Az Abortourism Utazási Iroda néven futó honlapot a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, azaz néhány képzőművészeti egyetemista tartotta fent, a PATENT Egyesület szakmai felügyelete mellett. Az ügyről annak idején lapunk is hírt adott.

Az oldalon azt lehetett nyomon követni, hogy melyik európai városban mennyibe kerül egy terhesség megszakítása. Az oldal fenntartói üzleti tevékenységet nem végeztek, a honlap figyelemfelkeltő, információs céllal létesült.

Betiltottak egy abortusszal kapcsolatos weboldalt

A fővárosi kormányhivatal arra kötelezte az egyesületet, hogy tegyék elérhetetlenné a honlap tartalmát. Ezután az egyesület fellebbezett, fellebbezésüket azonban másodfokon elutasította a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

A jogi érvelés szerint a magyar törvények tiltják a terhességmegszakítással foglalkozó cégek, intézmények, eljárások vagy eszközök hirdetéseit, reklámját. Az ügyről hírt adó 444.hu szerint a határozat következő pontjában az áll: önmagában is jogsértés a terhességmegszakítási lehetőségek ismertetése. A 444.hu szerint viszont a törvény a reklámot tiltja, nem az ismertetést.

A betiltott oldal helyén olvasható NFH-határozat szerint “reklámnak minősül az olyan közlés, tájékoztatás vagy megjelenési mód, amely valamely szolgáltatás igénybevételének előmozdítására irányul”. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top