Aktuális

Taxisok kontra UBER: Ez így minden, csak nem fair verseny

Tegyük már tisztába, hogy miért is nem tud kialakulni versenyhelyzet a taxisok és az UBER között. Konyhanyelven arról, hogy mi áll a tüntetés mögött.

“A taxisok hiénák, az über olcsó” – nagy általánosságban még mindig ilyen kommenteket lehet olvasni a hétfő reggeli taxistüntetés híre alatt. Nagyon leegyszerűsített és félelmetesen szűk látókörű gondolkodás ez. Ez a tüntetés sokkal többről szól, és nincs szándékom a taxisokat piedesztálra emelni – hiszen pont a még mindig aktívan működő hiénák ellen emeltem fel a szavamat másfél éve –, de tegyük tisztába a dolgokat.

1. Nem minden taxis hiéna.

2. A taxisoknak lett egységes fuvardíj, sárga matricázás, minden társaságra ugyanazok az érvényes szabályok stb. Nem mindent kértek, de megkapták, az is igaz, hogy a taxisok nagy része – érthető módon – örült a fix tarifának. Mindez viszont nem sokáig tartott, mert az UBER érkezésével úgy kaptak konkurenciát, hogy versenyezni nem tudtak velük. Hiszen míg az ő működésüket törvényben, hatóságilag szabályozták, az UBER-t  – a próbálkozás ellenére – nem tudta megfogni az “állam bácsi”.

Tudom, tudom. A taxisok hiénák, úgy kell nekik! Ilyen nemzet vagyunk, ha nekem nem jó, akkor a másik is dögöljön már meg. Meg egyébként is olyan nehéz elengedni egy 30-40 éves stigmatizált rendszert.

Taxisok kontra UBER: Ez így minden csak nem fair verseny

De mi történne, ha holnap az asztalosokra hoznának egy rendeletet? Keddtől csak az lehet asztalos, aki:

  • mindig kék munkaruhában jár dolgozni,
  • meghatározott szerszámkészlettel dolgozik,
  • minden munkája után számlát ad,
  • fix (megszabott) óradíjjal dolgozik,
  • havonta tagdíjat köteles fizetni az asztalosok brigádvezetőjének,
  • stb.

Szerdára azonban megjelennek a bútorosok, akik ugyanazokat a szolgáltatások nyújtják, csak olcsóbban, hiszen ők a bútorosok, és ez már elég ahhoz, hogy ne legyenek rájuk érvényesek a szabályok.

Versenyhelyzet bármilyen szakmában akkor tud kialakulni, ha egyenlő esélyekkel és elbírálással indul mindenkit. És ez az, amit a taxisok kontra UBER helyzetben meg kell érteni. És tök mindegy, hogy kivel szimpatizálunk.

Ez így minden, csak nem fair verseny.

Megelőzve a kommenteket: nem vagyok a taxitársaság fizetett bérfirkásza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top