Aktuális

Ezt kell tenni szén-monoxid-szivárgás esetén

Rengeteget beszélünk arról, hogy mennyire veszélyes a szén-monoxid-szivárgás. Mit tegyünk, ha észrevettük, hogy baj van?

Szén-monoxid-szivárgás esetén több napig is eltarthat, amíg újra lesz egy lakásban meleg víz vagy fűtés. A lakástulajdonosnak ilyen esetben először a kéményseprőket kell értesítenie, majd a gázszolgáltatót megkeresnie. Az ügyintézés menetéről Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. szóvivője beszélt az InfoRádiónak

“A kéményseprő kollégák a helyszíni vizsgálat során megállapítják, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a káreseményt okozhatták, és ennek megfelelően ki fognak adni egy kéményseprő-ipari nyilatkozatot arról, milyen teendői vannak az ügyfélnek, hogy ezt a problémát elhárítsa” – mondta Müller Máté.

Budapesten a megrendelést online és személyesen is be lehet jelenteni, a műszaki ügyfélszolgálaton. Amennyiben káresemény történt, azt bejelenthetik a call centeren keresztül is, a szakemberek ilyen esetben egy megrendelő nyomtatvánnyal fognak a helyszínre kimenni, időpont-egyeztetést követően. “A bejelentést követően fűtési szezonban meglehetősen gyorsan, néhány napon belül megtörténik a helyszíni vizsgálat. Ha megvan minden szükséges dokumentum, a gázszerelő munkalapja arról, hogy a készüléket megtisztította, akkor néhány napon belül megtörténik a hivatalos kéményseprő-ipari nyilatkozat kiadása, és ezt követően lehet a gázszolgáltatóhoz fordulni” – mondta.

A jogszabály szerint három napon belül kell a helyszíni vizsgálatnak megtörténnie, és a megrendelés leadásától számított 3 napon belül, illetve a helyszíni vizsgálatot követő 1 munkanapon belül kell kiadni a kéményseprő-ipari nyilatkozatot. Az ügyfélnek pedig el kell hárítani a problémát, gázszerelő és gépészmérnök bevonásával. Miután ez megtörtént, ki kell hívni újra a kéményseprő szakembereket, akik megnézik, és nyilatkoznak arról, hogy az említett problémák elhárítása megtörtént. Ezt követően lehet a gázt visszakapcsoltatni. Szerencsés esetben bő egy hétről van szó.

Még több hír a szén-monoxid-szivárgással kapcsolatban az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top