Aktuális

Kancellárokat neveznek ki a kórházakban

A hatékonyabb gazdálkodás érdekében kancellárokat nevez ki az állam a kórházakban.

Az Index információi szerint Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár hétfőn összehívta a kórházi vezetőket, és rövid tájékoztatón foglalta össze az egészségügyi intézményeket érintő programját. Elhangzott, hogy a kormányzat az egyetemek gazdasági felügyeletéhez hasonló rendszert alakítana ki a kórházak esetében is, azaz az állam képviselőjeként egy kórházi kancellárra bíznák a gazdálkodás ellenőrzését. 

Fotó: MTI/ Újvári Sándor
Fotó: MTI/ Újvári Sándor

Azt még nem tudni, hogy minden egyes kórház kap-e kancellárt, és a poszt feladat- és hatásköre sem teljesen világos. A kancellárok kinevezését az egyetemeken a kormány azzal indokolta, hogy őrködniük kell a több milliárdos vagy több tízmilliárdos költségvetésű, közpénzből működő intézmények hatékony gazdálkodása felett. A közös állami fenntartásba vett kórházaknál  is hasonló feladatuk lehet a kancellároknak

A korábban az önkormányzatokhoz tartozó kórházak 2012-ben kerültek közös állami fenntartásba. Először a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet látta el a fenntartói feladatokat. Ennek jogutódjaként, párhuzamosan 60 milliárd forintnyi kórházi adósság kifizetésével 2015 áprilisában egy új szervezet, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ lett a kórházak fenntartója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top