Aktuális

Lajhárkölyök született a budapesti Állatkertben

Banya, az idős anyaállat a közelmúltban ismét világra hozott egy utódot. A kölyök december 21-én született, de még most is kell némi szerencse ahhoz, hogy a közönség megláthassa.

A kétujjú lajhárkölyök december 21-én született, de még most is kell némi szerencse ahhoz, hogy a közönség megláthassa. A lajhárkölyök ugyanis anyja hasán csimpaszkodik, így akkor lehet csak jól látni, ha a nőstény épp cirkál az ágak között.

Egyelőre leginkább anyja bundájában bujkál a kis lajhár
Egyelőre leginkább anyja bundájában bujkál a kis lajhár

A Fővárosi Állat- és Növénykert Pálmaházában bemutatott kétujjú lajhárok matrónája, Banya, jóllehet már dédnagymamának számít, most újabb kölyköt hozott a világra. Az utód most még jellemzően anyja hasán csimpaszkodik, s ha az éppen összegömbölyödve pihen, a kicsiből alig látni valamit. Ha azonban a fias nőstény az ágakon függeszkedve jár-kel, jó eséllyel meg lehet pillantani a belé kapaszkodó apróságot. Az állat nemét ebben a korban még nem lehet kifigyelni, így nevet is csak később kap majd.

Banya, az anyaállat huszonegy éve él Budapesten, mostanra számos kölyköt nevelt fel sikeresen, sőt már dédunokái is vannak. A 23. évét májusban betöltő állat a vadonban már kifejezetten idősnek számítana, a természetben ezek az állatok ritkán élnek tovább 15-20 évnél. Állatkerti körülmények között azonban az ennél hosszabb élettartam sem ritka, s amint Banya példája mutatja, a nőstények még ebben a korban is szaporodóképesek.

Lajhárkölyök született a budapesti Állatkertben
Banya matuzsálemi kora ellenére lelkes anyuka

 A jelenleg Budapesten élő nyolc kétujjú lajhár közül hat Banya leszármazottja, egyedül Zippo, a hím állat, a mostani kicsi apja nem áll vele vérrokonságban. A fővárosi lajhárcsapat további tagjai: Kajla/Lujza (9), Lili (6), Sid (2,5), Pufók (2) és Szörny (1). A kétujjú lajhár a dél-amerikai trópusi erdőségekben honos. A kifejlett kétujjú lajhár 54-74 cm hosszú és 4-9 kg-ot nyom. Főként levelekből, gyümölcsökből, alkalmanként apró állatokból álló táplálékon él.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top