Aktuális

Az Alkotmánybíróság szerint diszkriminatív, ha a nők ingyen bulizhatnak

Az Alkotmánybíróság szerint diszkriminatív, ha a nők ingyen léphetnek be egyes szórakozóhelyekre, ahol a férfiaknak fizetniük kell.

Teczár Szilárd 2013-ban jelentette fel a Doboz nevű szórakozóhelyet az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, mert diszkriminatívnak érezte, hogy  neki ezerforintos, levásárolható belépőt kellett vennie egy buliba, ahova a nők ingyen beléphettek.

A hatóság EBH/545/13/2013. számú határozatában helyt adott a panasznak, mert ez szerintük is nem szerinti diszkrimináció.

A Doboz fellebbezett a döntés ellen, mert ők úgy értelmezték az alkotmányt, hogy követelmény a nők pozitív diszkriminációja. Azt gondolták, hogy az EBH határozata sérti a szórakozóhely emberi méltósághoz való jogát is, pedig olyan csak a természetes személyeknek van, a szórakozóhelyeknek semmiképp.

Az Alkotmánybíróság elutasította a fellebbezést, mert szerintük az, hogy a nőknek kell-e belépőt venni, nem esélyegyenlőségi kérdés, hanem a társadalmilag káros nemi sztereotípiák megerősítése – írja a 444.hu.

Az alkotmánybíróság szerint diszkriminatív, ha a nők ingyen bulizhatnak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top