Aktuális

Hazajárnak orvoshoz a külföldön élő magyarok

Egy internetes orvosközvetítő oldal adatai szerint a külföldön élő 600 ezer magyar közül több tízezren járnak haza elintézni orvosi ügyeiket.

A külföldön élő magyarok gyakran összekötik az ünnepi hazalátogatást a szükséges orvosi vizsgálatok vagy kezelések elvégzésével. Decemberben a többi hónaphoz képest kiemelkedően sokan, négyezren jelentkeztek be hazai magánorvosokhoz a FoglaljOrvost.hu nevű honlapon keresztül, a foglalások több mint fele külföldről érkezett, a legtöbb Németországból, de nem sokkal maradt le mögötte Anglia és Írország sem. Ilyen kiugró adat tavasszal, a húsvéti időszak előtt szokott még előfordulni a portálnál, ahol 2014 óta kísérik figyelemmel a folyamatot.

A trend mögött valószínűleg több ok is áll. A szakemberek szerint a magyarok egyrészt bíznak a saját orvosaikban, másrészt vélhetően sokan nem jelentkeznek be az idegen ország társadalombiztosítási rendszerébe, hanem maradnak a magyarban, vagy éppen átmenetileg sehol sem fizetnek tb-t. A legfrissebb adatok szerint mintegy 300 ezer magyar kivándorló él Nagy-Britanniában, ám közülük a hivatalos statisztikák alapján az elmúlt években legfeljebb 20-25 ezren kértek társadalombiztosítási számot évente. A többiek csak nagyon korlátozott, illetve sürgősségi ellátásra számíthatnak. Az itthoni magánorvosi ellátás pedig olcsónak számít kinti viszonylatban – írja a Világgazdaság.

Hazajárnak orvoshoz a külföldön élő magyarok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top