Aktuális

Ételcsomagokat juttatnak a faleveleken élő szír gyerekeknek

Az ENSZ humanitárius szervezete segélycsomagokat küld a csontsoványra fogyott szír gyerekek megsegítésére. Szíria lehetővé teszi, hogy az ételcsomagok eljuthassanak a megszállt Madaja városába.

Az ENSZ munkatársai a következő napokban humanitárius segélycsomagokat juttatnak el a szíriai kormányerők által ostromolt Madajába, valamint két, Idlíb tartományban fekvő síita faluba, amelyeket szíriai felkelőcsoportok tartanak ostrom alatt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy már legalább tízen haltak éhen Madajában az elmúlt hat hétben. Ellenzéki aktivisták többtucatnyi halálos áldozatról adtak hírt, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió 32 halottról számolt be, független hírügynökségek azonban nem tudták megerősíteni a számokat.

Madzsed Ali helyi ellenzéki aktivista úgy nyilatkozott, hogy egy ideje faleveleket és cserjéket ettek, de jelenleg hóvihar tombol a környéken, úgyhogy már azok sem maradtak. Egy másik aktivista szerint a lakosok kénytelenek elpusztítani a kutyákat és a macskákat, és azok húsát enni, hogy táplálékhoz jussanak. Az interneten közzétett képeken csontsoványra fogyott gyerekek is láthatóak.

Az OSDH közlése alapján a mintegy negyvenezres lakosú Madaját több mint 170 napja tartják ostromzár alatt a szíriai kormányerők és a Hezbollah libanoni síita milícia. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) egyik szóvivője úgy nyilatkozott, tavaly október óta nem tették lehetővé számukra, hogy segítséget nyújtsanak a város lakóinak – írja a hvg.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top