Aktuális

Megújuló energia: hogy nézne ki a világ 2030-ban?

Egy amerikai think tank azt szeretné elérni, hogy 2030-ra az Egyesült Államok energiatermelésének fele tiszta energiaforrásokból származna, 2050-re pedig az USA energiaigényeinek 100 százalékát fedeznék a megújulók. Az átállás javítaná az emberek egészségügyi helyzetét, fellendítené a gazdaságot és gátat szabna a környezeti károknak. Nézzük, mit jelent ez a számok nyelvén!

A NextGen Climate nevű szervezet arra kéri az amerikai politikusokat, hogy tegyenek hitet a megújuló energiaforrások mellett. Annak érdekében, hogy a 2030-as, illetve 2050-es tervek megvalósuljanak, összeszedték, hogy ez milyen előnyökkel járna.

Jobb egészség

A tiszta energiára való átállás és a fosszilis tüzelőanyagok elhagyása jelentős hatással lesz a levegő minőségére. A NextGen Climate számításai szerint csak az Egyesült Államokban mintegy 138,5 millió ember olyan környéken él, ahol a légszennyezés szintje sokszor meghaladja az egészségügyi határértékeket (ez egyébként az ország teljes lakosságának 44%-a).

Nem csak az egészségünknek, a pénztárcánknak is jót tesz (Fotó: Tumblr)
Nem csak az egészségünknek, a pénztárcánknak is jót tesz – Fotó: Tumblr

A javaslat szerint ha ez nem történik meg, a helyzet csak romlani fog, mivel a globális felmelegedés miatt magasabb hőmérsékletekre, valamint gyakoribb és hosszabb ideig tartó szárazságra kell felkészülni. Ez jelentősen növeli a szmog kialakulásának esélyét és a levegőben található szennyező részecskék mennyiségét.

A hőmérséklet emelkedésének következtében a száraz időszakokat pusztító viharok váltják majd. A heves esőzések eredményeként árvizekre lehet számítani, ami az ivóvízkészletek szennyeződésének veszélyével is fenyeget.

Gazdasági fellendülés

A NextGen Climate szerint a megújuló energiára való átállás több millió munkahelyet teremtene és komoly lendületet adna az amerikai gazdaságnak. Az ICF tanácsadó cég gazdasági elemzése szerint az előttünk álló 14 évben több mint egymillió új munkahely jön majd létre a megújuló energiával kapcsolatos szektorokban.

A szakértői anyag arra is kitér, hogy a Citigroup közelmúltban kiadott előrejelzése szerint, ha nem születik válasz az energiakrízis kihívásaira, akkor ez a globális GDP számára nem kevesebb mint 44 trillió dollárnyi veszteséget jelent majd, az előttünk álló szűk 50 év során. Emellett a NextGen Climate arra is rámutat, hogy az USA gazdasági teljesítménye 5 százalékkal mérséklődhet 2050-re, ha a klímaváltozásra nem találunk választ. Ugyanez az arány a század végére elérheti a 36 százalékot is.

Jó befektetés

A tiszta energia azonban jó üzlet is lehet: az anyag szerint 2030-ig az Egyesült Államok lakói mintegy 5,3 milliárd dollárt takaríthatnak meg az energiaszámláikból. Ugyanez az érték 2050-ben már 41 milliárd lesz.

Ez persze csak az USA, a világ többi részével a javaslati anyag nem számol.

További cikkek a megújuló energiáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top