Aktuális

Hidrogénbombát robbantottak Észak-Koreában

Észak-Korea bejelentette, sikeres hidrogénbombatesztet hajtott végre szerdán. A robbanás Dél-Koreában földrengést idézett elő. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart a robbantás ügyében.

Az észak-koreai állami televízióban közölt bejelentés szerint az ország január 6-án “teljes sikerrel” tesztelt egy “miniatürizált” hidrogénbombát, amivel “újabb szintre lépett nukleáris ereje”.

Észak-Korea nukleáris programját nem állítja le, hanem tovább kívánja fejleszteni, mert ahogy az KCNA hivatalos közleményében szerepel, az ország ezzel “védi magát az Egyesült Államok ellenséges lépéseitől”. Phenjan “felelősségteljes nukleáris hatalomként” kíván eljárni, és nukleáris fegyvereit csak akkor veti be, ha megsértik határainak szuverenitását.

A bejelentést megelőzően nem sokkal a dél-koreai és a kínai földtani intézet is a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű földrengést észlelt a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ. Az észlelést az ENSZ és az Egyesült Államok földtani intézete is megerősítette.

Dél-koreai emberek az észak-koreai tévé adásából értesülnek a bejelentésről. Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Dél-koreai emberek az észak-koreai tévé adásából értesülnek a bejelentésről. Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Az atombombánál sokkalta pusztítóbb erejű hidrogénbomba magfúzióval vált ki robbanást, ugyanakkor sokkal nehezebb létrehozni egy ilyen fegyvert.

Diplomáciai források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán soron kívül tárgyalja az állítólagos hidrogénbombatesztet. Elemzők szerint, ha a bejelentés igaznak bizonyul, vélhetően újabb nemzetközi szankciókra számíthat a kommunista ország.

Észak-Korea 2006–2013 között három alkalommal tesztelt nukleáris fegyvert, amelyek miatt számtalan nemzetközi szankciót léptettek életbe az ország ellen. A szerdai robbantás a korábbiaknál jóval erősebb földrengést váltott ki Kildzsu városa mellett, mint a 2006-os 3,7-es, a 2009-es 4,5-ös vagy a 2013-ban pedig 4,9-es erősségű földmozgásokat előidéző atombombatesztek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top