nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Őrület az új csok körül – hogyan lehet igényelni, vannak-e kiskapuk?

Őrület az új csok körül – hogyan lehet igényelni, vannak-e kiskapuk?

Bonyolult a csok feltételrendszere, gyakran az igénylők sem tudják, hogyan és milyen feltételeknek kell megfelelniük. Gyakorlati kérdésekre adnak választ szakemberek, és kiderülnek a kiskapuk is az új csokkal kapcsolatban.
NLCafé
f Ajánlom

2016. január 1-jétől lépett életbe az új családtámogatási rendszer, ami lényegében a szocpol utódja. A Magyar Közlönyben megjelentek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének feltételei, amelyet részletesen megírtunk már itt. Az érintetteknek azonban továbbra is jócskán vannak érdekes kérdéseik. 10 érdekes gyakorlati kérdésre kereste meg a választ a portfolio.hu.

Őrület az új CSOK körül – hogyan lehet igényelni, milyen feltételekkel és vannak-e kiskapuk?

1. Igényelheti-e  az újnak számító, 2008. január 1-je után használatba vett lakásra egy háromgyermekes pár a 10 millió forintos csokot és a már igénybe vett csok összegének a különbözetét?

Nem. A csok különbözeti összegként akkor vehető igénybe, ha az igénylők új lakást építenek vagy új lakást vásárolnak és meglévő gyermekeik után már igényeltek korábbi vissza nem térítendő állami támogatást.

2. Folyamatban lévő építkezésre már felvettek csokot. Igényelhető-e az új csok ugyanerre a folyamatban lévő építkezésre, és meddig?

Nem igényelhető. A korábban befogadott csokkérelmek a 2016. 01. 01. előtt hatályos jogszabály alapján kerültek elbírálásra. Ha az új csokot akarja igényelni, akkor vissza kell mondania a meglévőt és az újat kell igényelnie. Ha már részfolyósítva van a csok, akkor ez nem lehetséges, marad a régi támogatás.

3. A 10 milliós támogatást kivéve nem vehető fel az új csok azok után a gyermekek után, amelyek után már vettek igénybe csokot – derül ki az új rendeletből. Igényelhető-e viszont az új csok azok után a gyermekek után, amelyek után (már nem élő szabályok szerint) korábbi szocpolt vettek fel?

Amennyiben az igénylők új lakást építenek vagy új lakást vásárolnak, és van 3 vagy több gyermekük, akkor  igényelhetik az új csokot. Például az igénylőknek van 1 eltartott gyermekük, aki után már igényeltek vissza nem térítendő támogatást (lék/lét/csok) és vállalnak még 2 gyermeket, akkor ők a 10 000 000 Ft és a korábbi támogatás összegének különbözetét kaphatják.

4. A szabályozás szerint régi lakás eladása és egy másik megvétele esetén a régi lakás eladási árát egy az egyben az új megvételére kell fordítani (a régi lakás eladása után 5 évig, kivéve a 10 milliós csokot), és a két ár különbözete erejéig vehető igénybe a csok. Jól látjuk-e, hogy nem vonatkozik ez a szabály az egyenes ági rokonnak történő ajándékozásra, így ajándékozással megúszható a meglévő lakás eladása a csok másik lakáshoz történő igénybevételhez?

Az ajándékozásra vonatkozóan nincs jogszabályi szankció.

5. Mekkora támogatást lehet kérni, ha új (nem tervezett) gyermek születik a csok igénybevétele után? Az egyik szabály szerint a később született gyermekek után gyermekenként 400 ezer forint vehető igénybe, a másik szabály szerint viszont akkora összeg vehető fel, hogy a már felvett csok/szocpol összegét ki kell vonni a támogatási összegből. Melyik szabály mikor érvényesül?

Alapesetben a később született gyermek után a meglévő kölcsöntartozás csökkentésére utólagosan igényelhető támogatás 400.000 Ft. Kivétel ez alól, ha az új 10 millió forintos csok került már igénylésre, ekkor utólagos támogatás nem igényelhető. Bővítés esetén az utólagos támogatás összegével sem haladhatja meg a támogatás teljes összege a számlákkal igazolt költségvetés 50%-át.

Őrület az új CSOK körül – hogyan lehet igényelni, milyen feltételekkel és vannak-e kiskapuk?

6. Elvált, különélő szülők gyermeke 50%-ban az édesapjánál, 50%-ban az édesanyjánál tartózkodik. Melyik szülő igényelheti a gyermek után a csokot?

Az a szülő igényelhet csokot a gyermek után, akinél a jogerős bírósági határozat elhelyezte, és egyébként megfelel a jogszabály eltartott gyermekre vonatkozó elvárásainak. Amennyiben közös nevelésbe helyezte, akkor az, akinél be van jelentve a lakcíme. Ha egyik verzió sem működik,  akkor a szülök közös megállapodása alapján egyikük.

7. Figyelembe vehető-e az új csok során bekerülési költségként a telek ára, illetve a telken korábban álló építmény elbontásának a költsége?

A bekerülési költség csak az új lakás megépítése érdekében felmerült építménybontási költségeket tartalmazhatja.

8. Igénybe vehető-e a csok tetőtér-beépítés során: új emeleti teraszra, a lakhatóságot biztosító tetőcserére, az új lakóegység fűthetőségét biztosító kazáncserére?

Egyikre sem. Az új emeleti terasz nem meríti ki a bővítés fogalmát, a másik két eset pedig korszerűsítés, ami a családi otthonteremtésre vonatkozó állami konstrukcióban nem támogatott lakáscél.

9. Igénybe vehető-e a csok új lakóház felépítésére ugyanazon a telken (pl. generációk különköltözése céljából), amelyen másik épületre már vettek igénybe csokot?

Igen, de csak akkor, ha a 3 vagy többgyermekesek 10 millió Ft-os támogatását igénylik és megfelelnek az ahhoz szükséges feltételeknek.

10. Mi számít tetőtér-beépítésnek a csokjogosultságnál?

Ez egy bővítés, amennyiben a tetőszerkezet nem kerül elbontásra. Így ez a lakás hasznos alapterületének legalább egy teljes lakószobával (amely legalább 12,01 m2) történő növelése érdekében végzett építési tevékenység. A bővítési munkálatok a kérelem benyújtásának időpontját követően kezdődhetnek el, és a bővíteni kívánt lakás legalább komfortos vagy a bővítéssel egyidejűleg komfortossá válik, és a bővíteni kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye (lakcímkártyával igazoltan), hontalan esetében szálláshelye, akiknek együtt költözésére tekintettel az igénylő a csokra jogosult. Bár a tetőtér-beépítés a 10 milliós csok esetében új lakásnak számít, de ahhoz nem jár például a 10+10 milliós új csok, ha egy család a 3 gyereknek a tetőtérben hozna létre új hálószobákat, új lakóegységnek kell ugyanis keletkeznie.

A visszaélések elkerülése érdekében több feltétel is beépült a rendszerbe. Vagyis szükséges lesz a csok igényléséhez a büntetlen előélet (vagyon elleni bűncselekmények tekintetében) és annak igazolása is, hogy az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybe vett csok vagy szocpol kedvezmény visszafizetésére.

A három- vagy többgyermekes, új ingatlant vásárló vagy új ingatlant építő családoknál is vannak plusz feltételek:

  • Az igénylő a Központi Hitelinformációs Rendszerben  nincs nyilvántartva, vagyis nincs a mindenkori minimálbér egyhavi összegét meghaladó, több mint 90 napja lejárt hiteltartozása.
  • Az igénylést megelőzően – a “normál” esetben előírt 180 nap helyett – legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett, ebbe  nem számít bele a közfoglalkoztatás.
  • Amennyiben a felvett csok összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke ez esetben a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.

Itt olvashatsz még többet a csokról: 

Megosztás Facebookon