Aktuális

Afrikai gyerekeket molesztálhattak az ENSZ békefenntartói

Az ENSZ újabb vizsgálatokat indított több békefenntartója ellen, miután ismét felmerült a gyanúja, hogy gyerekeket molesztálhattak a Közép-afrikai Köztársaságban – közölte Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő.

Azt nem tudni, hány kéksapkásról van szó, csak azt, hogy három ország katonái érintettek. A gyanúsítottakat az ENSZ Gyermekalapja, az Unicef munkatársai a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban kihallgatták.

Az Unicef azt közölte, hogy négy kiskorú lány volt a katonák áldozata, de az elkövetők állampolgárságát és számát ez a szervezet sem hozta nyilvánosságra.

A Közép-afrikai Köztársaságban szolgáló kéksapkásokkal szemben már több vizsgálat indult szexuális és más bűncselekmények gyanújával. Először tavaly áprilisban derült fény arra, hogy francia ENSZ-békefenntartók egy Bangui melletti táborban több, 9 és 13 év közötti gyermeket kényszerítettek szexre pénzért vagy ételért cserébe. Eddig 14 francia, valamint csádi és Egyenlítői Guinea-i kéksapkásokat helyeztek vád alá a visszaélésekkel kapcsolatban.

A botrány miatt augusztusban lemondott a Közép-afrikai Köztársaságba vezényelt ENSZ-békefenntartók parancsnoka, miután súlyos bírálatok érték a bűncselekmények eltitkolásáért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top