Aktuális

Seuso-kincsek: Tavasztól a Nemzeti Múzeumban

A Seuso-lelet régészeti-tudományos vizsgálata még tart, de ha minden a várakozások szerint alakul, 2016 nyarától a Nemzeti Múzeumban csodálhatók meg a páratlan műkincsek.

A magyar állam még 2014 márciusában, 15 millió eurós költség fejében Angliából hozatta Magyarországra a páratlan Seuso-kincsek hét darabját. Időközben egy ukrán aukciós portálon is feltűnt néhány, a Seuso-kincsekhez kísértetiesen hasonló tárgy, amelyekről egyelőre nem lehet tudni, ki vette meg, mennyiért, és azt sem, biztosan része-e a Seuso-leletnek.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója szerint valóban erős a gyanú, hogy a Seuso-kincs a jelenleg ismertnél jóval több darabból állt, de hitelt érdemlő bizonyossággal újabbakra ez idáig nem bukkantak. Biztosat arról a tizennégy tárgyról lehet állítani, melyek közül hetet Magyarországra szállítottak, és amelyek még Angliában a Northampton család birtokában vannak. Reményeik szerint azokat is mihamarabb átveheti hazánk.

A páratlan kincseket a korábbi birtokosok a restaurálások során letisztították, ám csekély mennyiségben maradtak rajtuk olyan lerakódások, amelyek információt hordozhatnak a tárgyak elrejtési helyéről. Vizsgálatuk azonban egyelőre még folyamatban van, korai lenne bármit mondani ezek eredményeiről.

A Seuso-kincseket bemutató állandó kiállítás néhány hónapon belül, talán már tavasszal megnyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum­ főigazgatója úgy gondolja, a múzeum északi szárnyának első emeletén, ahol egykor az Országos Széchényi Könyvtár helyiségei húzódtak, rendezik be a ­Seuso-kincs állandó kiállítását. A látványt a lehető legmodernebb gépészeti háttérrel szeretnék kiszolgálni – írja a NOL.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top