Aktuális

Magyar nők, akiktől nagy leckét kaptunk az idén

Erő, hit, kitartás, emberség – ezek azok a szavak, amelyek eszembe jutnak, ha a most következő nőkre gondolok. Felemelő magyar történetek 2015-ből.

Nem hírességek ők, nem is hajtottak végre világra szóló tetteket. Egyszerűen csak úgy élnek, vagy úgy kezeltek egy pokolian nehéz élethelyzetet, hogy maximális tisztelet jár nekik. Hétköznapi hősök, akiktől mindenki tanulhat.

Széles Adrienn

Adrienn vitiligóval él. Ez az a bőrbetegség, ami miatt helyenként pigmenthiányos fehér foltok tarkítják a betegek bőrét. Adriennt – ahogy sorstársait is – rengeteget csúfolták, megbámulták emiatt. 23 évébe telt, mire végre sikerült elfogadnia magát. Egyszer elment egy vitiligós találkozóra, ahol szembesült vele, milyen nyomorultul érzik magukat sorstársai. Akkor fölébredt benne a tenni akarás: elhatározta, hogy segíteni fog másoknak is, hogy elfogadják magukat a bőrükben.

Fotó: @bencebarsony
Fotó: @bencebarsony

Bibók Bea

Bea a megözvegyülésének történetét osztotta meg velünk. 38 éves volt ő, amikor kiderült, hogy a férje gyógyíthatatlan beteg, és pár hónappal később Bea egyedül maradt három kislányával. Ahogy ő fogalmaz, ez a veszteség olyan volt számára, akár egy atomcsapás. Sokáig csak a túlélésre játszott, de nem hagyta el magát, hanem szép lassan talpra állt, elképesztő erőről téve tanúbizonyságot.

Sevcsik M. Anna

Anna az ötödik gyermekét várta, boldog anya és feleség volt, amikor derült égből villámcsapásként érkezett a hír: születendő gyermeke súlyos genetikai betegségben szenved, és mielőbb döntenie kell arról, hogy megtartja-e így is a terhességet. Átsírt éjszakák és nappalok jöttek, majd végül a férjével úgy döntöttek, elengedik a kisbabát. Nehéz hetek, hónapok következtek, de Anna úgy érezte, tennie kell azért, hogy mások ne jussanak hozzá hasonló helyzetbe. Megalapította a Babagenetika Mozgalmat. Társaival azt szeretné elérni, hogy a genetikai rendellenességek minél korábban kiszűrhetőek legyenek, és hogy minden diagnosztikai vizsgálat ingyenes legyen.

Lubics Szilvia

Szilvia 41 éves fogorvos, háromgyermekes édesanya. És nem mellesleg: szenvedélyes futó. Eddig hatszor teljesítette a világ egyik legnehezebb ultrafutóversenyét, a 246 kilométeres Spartathlont. Hogy fér bele az életébe a munka és a gyereknevelés mellett a napi 23 kilométeres edzés? Honnan van minderre energiája? Erről mesél a vele készült interjúban

Magyar nők, akiktől nagy leckét kaptunk az idén

Lúcia nővér

Kora hajnalban kel, késő estig dolgozik, sokat imádkozik és állandóan mosolyog. Kolléganőnk együtt töltött egy napot Lúcia nővérrel, a Domonkos-rendi apácával. Szereti az életét, imádja a hivatását, és még ha saját gyermeke nem is lehet, úgy érzi, termékeny az élete, hiszen másokon segít, s gondját viseli a rá bízottaknak. Azt mondja, ha újra kezdhetné az életét, akkor is ugyanezt az utat járná. Felüdülés volt megismerni az ő történetét.

Nyerges Krisztina

Krisztina huszonöt gyereket nevelt fel, tizenvalahány unokája is van. A 48 éves asszony 23 éve dolgozik nevelőanyaként a kecskeméti SOS faluban. Olyan gyerekeket nevel, akiket kiemeltek a vér szerinti családjukból. Elmesélte annak a kislánynak a történetét, aki születésekor egyből hozzákerült. Tímea koraszülött, újraélesztett baba volt, de aztán gyorsan behozta a lemaradást, és vidám, életerős kislány lett. Másfél éves volt, amikor örökbefogadók jelentkeztek érte. Krisztina végigcsinálta az örökbefogadást, de mint mondja, egy kicsit belehalt. De a lényeg, hogy tudja: jó helyre, végleges családba került a kislány.

Kroll Zsuzsa

Milyen lehet súlyos látássérültként végigcsinálni egy terhességet, aztán a kisbaba gondozását már vakon végezni. Hogy mér lázat egy vak édesanya? Ha üvölt a gyerek, mert elesett, honnan tudja, hogy könny vagy vér folyik az arcán? Kroll Zsuzsa pontosan tudja, milyen kihívást jelentenek ezek a látók számára apróságnak tűnő dolgok. Vele és kislányával, Kincsővel készült az egyik legtanulságosabb riport 2015-ben az NLCafén.

Magyar nők, akiktől nagy leckét kaptunk az idén

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top