Aktuális

Háborúkat pénzelnek a fogyasztók?

A Védegylet egy kampánnyal arra akarja felhívni a figyelmet, hogy egyes fogyasztási cikkek megvásárlásával közvetve háborús konfliktusokat pénzelhetnek az emberek.

Magyarországon is elérhető számos olyan hétköznapi termék, amelynek alapanyagai háborús övezetekből származhatnak, ilyen lehet például az arany, az ón, a wolfram vagy a tantál. Erről Újszászi Györgyi, a civil szervezet projektvezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában beszélt.

Háborúmentes övezetből

A szervezet ezért egyrészt a gyártók figyelmét szeretné felhívni arra, hogy ezeket a bányászott érceket konfliktusmentes övezetnek tekinthető helyekről szerezzék be, másrészt a vásárlókat arra buzdítják, hogy a következő vásárlásuk alkalmával erre is legyenek tekintettel. Megemlítette, hogy az Európai Unió is kezdeményezett egy olyan szabályozást, amely kötelezné a gyártókat, hogy tanúsítvánnyal ellátott ásványokból készítsék termékeiket.

A projektvezető elmondása szerint ugyanakkor a háborús övezetből származó ásványok teljes bojkottja azokat sújtaná leginkább, akik csak ezekben a bányákban tudnak dolgozni, ezért átmeneti időszakot és segélyeket javasolnak az ott dolgozók számára addig, amíg a munkahelyük meg nem szerzi a biztonságos besorolást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top