Aktuális

Ő Szaúd-Arábia első női politikusa

Az országban először szavazhattak nők. Ám ez nem tetszett a helyi vallástudósoknak, akik az intézkedés bevezetésekor az "erkölcsi romlás" veszélyére figyelmeztettek.

Beválasztottak egy nőt egy Mekka környéki település önkormányzatának képviselőtestületébe a szombati szaúdi-arábiai helyhatósági választásokon, amelyeken az ország történetében először indulhattak, és szavazhattak nők is. Szalma bint Hizab al-Oteibit az iszlám legszentebb helyétől nem messze található Madrakah községi tanácsába választották be, így ő lesz az első női politikus a muszlim monarchiában. A választókörzetben, ahol indult, hét férfit és két nőt győzött le.

Úton a női emancipáció felé

A sivatagi királyság volt az utolsó ország a világon, ahol nők nem jelöltethették magukat, és nem szavazhattak választáson. Az idén januárban elhunyt Abdallah bin Abdel-Azíz király négy évvel ezelőtt rendelkezett arról, hogy nők is részt vehetnek a voksolásokon. Az intézkedés bevezetésekor az “erkölcsi romlás” veszélyére figyelmeztettek a helyi vallástudósok, a néhai uralkodó azonban több mint két éve újabb, a női emancipáció irányába mutató lépést tett, és 30 nőt is beválasztott a 150 fős súratanácsba, a kormány fő tanácsadó testületébe.

Nem sok esélyt jósoltak a női jelölteknek

A voksoláson mintegy 900 női és hatezer férfi jelölt száll versenybe azért, hogy helyet kaphasson a csak korlátozott hatalommal bíró 284 községi tanács valamelyikében. A testületekbe a tagok kétharmada választások útján kerül be, a többieket kinevezik. Sok női képviselőjelöltet kizártak a megmérettetésből, míg mások maguktól léptek vissza, főleg a helyi vallási vezetők nyomására.

Ő Szaúd-Arábia első női politikusa

A voksolást megelőzően megfigyelők úgy vélték, hogy hatalmas meglepetés lenne, ha akár egyetlenegy nőt is megválasztanának a szavazáson. Ezt a szavazók és jelöltek körében uralkodó jelentős férfitöbbség mellett arra alapozták, hogy a női jelöltek gyakorlatilag kampányolni sem tudtak, mivel férfi közönség előtt nem engedélyezett számukra álláspontjuk kifejtése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top