Aktuális

Sokkoló országimázs-videót készítettek Szerbiában – nézd meg!

A nők elleni erőszak problémájára hívja fel a figyelmet egy Szerbiában készült, igen sajátos országimázs-videó.

A nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából készült videó Szerbia tájait, Belgrád nevezetességeit mutatja be látványos módon, eközben pedig az a szöveg olvasható és hallható, hogy “üdvözlet Szerbiából, abból az országból, ahol tíznaponta egy nőt megöl a férje, abból az országból, ahol a nők elleni erőszak elkövetői szabadon sétálnak, abból az országból, ahol az erőszakot elszenvedő nőknek kell elhagyniuk otthonukat”.

A videó felhívja a figyelmet arra, hogy Szerbia ugyan aláírta az Európa Tanácsnak a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményét, a gyakorlatban azonban nem alkalmazza az abban foglaltakat. A készítők azt mondták a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szerda reggeli műsorában, hogy céljuk a cselekvésre késztetés volt.

November elejéig idén összesen 33 nő halt meg családon belüli erőszak következményeként – emlékeztetett az RTS. Egyre több nő jelenti fel ugyan erőszakos partnerét, az elkövetőket azonban csak nagyon ritkán büntetik meg.

Vanja Macanovic, a belgrádi Autonóm Női Központ képviselője elmondta: egyre többen figyelnek erre a témára, csak éppen azok nem lépnek, akiknek a törvényeken kellene módosítaniuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top