Aktuális

Azonnali béremelést akarnak az ELTE BTK oktatói

Mert most még azoknál a bölcsészeknél is kevesebbet keresnek, akiket ők tanítanak.

Az ELTE Bölcsészettudományi Kar 274 oktatója írta alá azt a nyílt levelet, amiben sürgős béremelést követelnek. A levelet postázták Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek és Palkovics László államtitkárnak is.

A doktorandusz-ösztöndíj az első két évben havonta 140 000 forintra, a második két évben havonta 180 000 forintra nő, amivel a hallgatók már egyes oktatóknál is jobban keresnek majd. Az egyetem tanársegédei és adjunktusai közben tíz éve várnak a béremelésre, a jelenlegi elképzelések szerint 2018-ra kiegyenlítődne az ő bérük és hallgatóik juttatása. Közben pedig lehet, hogy egy adjunktus már húsz éve oktat az egyetemen doktori fokozattal.

Azonnali béremelést akarnak az ELTE BTK oktatói

A tanársegédek bére pedig konkrétan a hallgatói ösztöndíjak alatt maradna, miközben a BTK-n ők is doktori fokozattal oktatnak. Az sem szerencsés, hogy az ELTE-BTK adjunktusai ma nettó 125 000 Ft-tal, egy tanársegéd pedig nettó 150 000 Ft-tal keres kevesebbet, mintha azonos tudományos fokozattal a közoktatásban dolgoznának. (Más kérdés persze, hogy ott a kötelezően magas bér miatt igen nehezen tudnának elhelyezkedni.) A nem oktató beosztású lektorok és nyelvtanárok helyzete hasonlóan rossz.

Az ELTE oktatói kérik, hogy 2016 januárjától kapják meg legalább azt a bért, ami a bértábla szerint jár a doktori fokozattal rendelkező, közoktatásban dolgozó pedagógusoknak, és azt is, hogy a béremelés fedezetét a költségvetés biztosítsa, ne pedig az intézményeknek kelljen kigazdálkodniuk, mivel az csak elbocsátások árán és oktatási színvonal esése révén lenne lehetséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top