Aktuális

Ez lett az év szava

2015-ben az év szava nem egy szó, hanem egy hangulatjel lett: az "arc örömkönnyekkel" emoji.

A brit Oxford Dictionaries szótárkiadó a SwiftKey informatikai céggel együttműködve állapította meg, hogy az emojik közül 2015-ben az “arc örömkönnyekkel” (vagyis a sírva röhögő) emojit használták a legtöbbet a világban: Ezért választották azt a hangulatjelet idén az év szavának.

Maga az emoji kifejezés 1997 óta jelen van az angol nyelvben, és 2015-ben több mint háromszorosára növekedett a használatának gyakorisága az előző évhez képest.

Ez lett 2015-ben az év szava

Casper Grathwohl, az Oxford Dictionaries elnöke szerint az emojik használata megfelel a 21. század rendkívül gyors, vizuális központú kommunikációja által támasztott igényeknek, egyre gazdagabb kifejezési formákat tesz lehetővé, és a nyelvi határokon is túllép.

A sírva röhögő hangulatjel, amely a szótárkészítők szerint a legjobban tükrözi a 2015-ös év szellemiségét és hangulatát, egyebek közt olyan kifejezéseket utasított maga mögé, mint az ad blocker (reklámblokkoló), a dark web (az internet “sötét oldala”, amely a nyilvános világhálótól szinte teljesen elzárva működik), a lumberszexuális (edzett testű, rendezett szakállú, “favágó” stílusú férfi) és a menekült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top