Aktuális

Párizsi terrortámadások: feltámadt az ISIS ellen tiltakozó #NemAzÉnNevemben

A #NotInMyName hashtaget tavaly szeptemberben egy londoni székhelyű szervezet indította el, hogy ezzel segítse a mérsékelt muszlimokat elhatárolódni a szélsőséges terrorcselekmények elkövetőitől. A párizsi terrortámadások után iszlámhívő emberek ezrei sorakoznak fel a közösségi média csatornáin, hogy így ítéljék el az erőszakot.

A #NotInMyName-et a londoni Active Change Foundation indította el, amelynek célja, hogy a fiatalok körében visszaszorítsa az erőszakos és szélsőséges nézetek terjedését. A kampányban eredetileg olyan fiatal brit muszlimok szerepeltek, akik az ISIS szélsőséges nézeteitől elhatárolódva igyekeztek példát mutatni kortársaiknak.

A múlt pénteki, több mint 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások után azonban újra erőre kapott a hashtag, amelyet az erőszakot elítélő üzenetek mellé illesztenek, főként a Twitter felhasználói, így reagálva a franciaországi eseményekre.

Ez nem az iszlám, és a támadók nem követik egyetlen vallás tanításait sem. A terroristák ideológiája a gyűlölet.

“Ha valaki megöl egy ártatlan embert, az olyan, mintha az egész emberiséget ölné meg. #NotInMyName #TerrorHasNoReligion” – írta Shenaz Khan londoni újságíró pénteken, a Koránból idézve. Az ő üzenetében megjelent a “terrornak nincs vallása” hashtag is.

Muszlim vagyok, és elítélek minden bűncselekményt/terrortámadást, amelyet önmagukat muszlimnak valló szélsőségesek követnek el.

Ha valaki nem lenne tisztában vele, hogy mi, muszlimok, miben hiszünk. Ne feledjétek, a terrorizmus #NemAzÉnNevemben történik!

A Twitteren és más közösségimédia-csatornákon egyébként számtalan, a párizsi terrorra reagáló hashtag tűnt fel, amelyek célja, hogy a béke egyesült híveinek erejét mutassa, vagy üzenetet küldjön az Iszlám Államnak – ilyen például a #MessageToISIS.

Az életünkre törhettek, de sosem tudtok legyőzni bennünket.

Múlt év szeptemberében egyébként elkezdték használni a #MuslimApologies hashtaget is, amellyel iszlám hitű emberek kérnek bocsánatot a hasonló terrorcselekményekért, ez utóbbi azonban erős kritikát is kapott, mivel számos közösségimédia-felhasználó szerint az ilyen hashtagek tovább erősítik a sztereotípiákat, és nem segítik az események feldolgozását.

További cikkek a párizsi terrortámadásokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top