Aktuális

A családok életében hangsúlyos a nagyszülők szerepe; vigyázzunk hát rájuk!

Hétvégén (november 13–14–15-én) már tizedik alkalommal tartják meg a BabaMama Expót és KidExpót.

A szervezők az évforduló kapcsán egy átfogó kutatást is végeztek közel 1000 család körében, melynek egyik fontos témája a nagyszülők szerepvállalása volt. Nem csoda, hiszen magán a rendezvényen is kiemelt figyelem jut idén a nagymamáknak és nagypapáknak, természetesen a megszokott baba- és kismamatermékek, valamint a nagyobbaknak szóló játékpremierek mellett. A Sportarénában a mintegy 200 kiállító és program között az egész család megtalálja az érdeklődésének megfelelő témákat.

A családok életében hangsúlyos a nagyszülők szerepe; vigyázzunk hát rájuk!

A kutatásban részt vevő családok felénél hetente vagy annál is gyakrabban foglalkoznak a nagyszülők a családban élő gyerekekkel. A családok további negyede esetében havi egy-két alkalommal számíthatnak a nagyszülőkre. Noha a gyermekvállalás idejének kitolódásával a nagyszülők életkora is növekszik, a kutatás szerint a magyar családok lépést tudnak tartani ezzel! Olyan feladatokat vállalnak a nagyszülők, ami nem jár túlzott fizikai megterheléssel: a felmérésben az alkalmankénti gyerekre vigyázás, a mesélés és nosztalgiázás végzett az élen, és – talán a nagyik szerencséjére – ma már kevesebben bízzák a nagybevásárlást és a háztartási munkákat a nagyszülőkre.
“Nagyszüleink nemcsak egyszerűen vigyáznak ránk, óvnak minket, de abban is biztosak lehetünk, hogy ők azok, akik sohasem feledik el a születésnapunkat, mindig megértőek lesznek velünk, és a legnagyobb rajongóink maradnak, mint ahogyan mi is az övéik” – mondja Fülöp Judit, a rendezvényt szervező cég ügyvezetője a kutatásuk kapcsán. “A családi feladatmegosztáson túl fontos, hogy a nagyszüleinknek is köszönhetjük, hogy egyáltalán megtanulunk rajzolni, főzni vagy akár másképp gondolkodni a világról, emléket kapni a régmúltról.”

A családok életében hangsúlyos a nagyszülők szerepe; vigyázzunk hát rájuk!

A nagyszülők mindent megtesznek az unokáikért, és mi is felelősséggel tartozunk értük. Fontos, hogy ugyanúgy vigyázzunk rájuk és egészségükre, mint ahogyan ők védelmeznek minket. Azért, hogy még sok mosolyt csalhassanak egymás arcára a nagyszülők és az unokák, az egészséges és aktív időskor megőrzésére, a betegségek megelőzésére is fel kell hívnunk a figyelmet. Ez különösen fontos most, az őszi–téli megfázásos, influenzás és tüdőgyulladásos időszakban.
Az idei rendezvényen a “Te mit köszönhetsz a nagymamádnak és a nagypapádnak?” standhoz várjuk mindazokat, legyenek kicsik vagy nagyok, akik ezen az üzenőfalon keresztül szeretnék kifejezni hálájukat a nagyszüleiknek mindazért, amit értük tettek, tőlük tanultak.  

A BabaMama Expo és KidExpo november 13–15. között a Budapest Sportarénában várja a családokat, pénteken 10–18 óra között, szombaton és vasárnap már reggel 9 órától. A belépés 12 éves korig ingyenes, és minden gyereket egy játékkal lepnek meg a szervezők a bejáratnál!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top