Aktuális

Titkos leányiskolákat működtető afgán nő kapta idén az oktatás Nobel-díját

A lányok oktatását tiltó tálibok uralma idején titkos leányiskolákat működtető afgán nő, Szakena Jakúbi vehette át idén az oktatás Nobel-díjaként is emlegetett, félmillió dollárral (átszámítva mintegy 145 millió forinttal) járó WISE-díjat.

Szakena Jakúbi 1995-ben alapította az Afgán Oktatási Intézetet (AIL), amely megszervezte az oktatást és az egészségügyi ellátást a pakisztáni afgán menekülttáborokban, továbbá illegális leányiskolákat működtetett Afganisztánban a totalitárius uralmat gyakorló fundamentalista rezsim idején. A karitatív szervezet az évek során 12 millió emberen segített, köztük sok lányon Afganisztán hátrányos helyzetű térségeiben.

Titkos leányiskolákat működtető afgán nő kapta idén az oktatás Nobel-díját

Az aktivista magániskolákat is alapított a saját neve alatt, rádióállomást létesített, és tervezi egy nőegyetem és egy tévécsatorna elindítását is. “E díjjal még több afgánt oktathatunk, reményt adva nekik és arra bátorítva őket, hogy sose adják fel, bármivel is kerülnek szembe” mondta Jakúbi a díjátadón, amelyen jelen volt Michelle Obama, az amerikai elnök felesége is.

Titkos leányiskolákat működtető afgán nő kapta idén az oktatás Nobel-díját

Az elismerést tavaly Ann Cotton brit üzletasszony nyerte el, akinek Campaign for Female Education (Camfed) nevű projektje több mint egymillió afrikai lány taníttatását segítette.

Olvass még Afganisztánról az NLCafén:

  • Nők, akik ebben az életben nem kaptak sok esélyt
  • Női rendőrfőnöke lett Afganisztánnak
  • Az óvodát lányként, az iskolát fiúként kezdte: lányok, akik álruhában élnek Afganisztánban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top