Aktuális

Lezuhant gép: repülővel szállítják haza az egyiptomi tragédia áldozatait

Repülőgép indult vasárnap este Kairóból Szentpétervárra az előző napon Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép életüket vesztett utasainak és személyzetének földi maradványaival. Orosz és egyiptomi szakértők a tragédia okait illetően egyik változatot sem zárják ki.

Az egyiptomi fővárosból felszállt egy gép, amely a légi katasztrófában meghalt 224 áldozat közül 162-nek a földi maradványait szállítja Szentpétervárra.

Már vizsgálják a fekete dobozt

Vasárnap késő este még sem az egyiptomi, sem az orosz hatóságok nem tudták megállapítani a gép lezuhanásának az okát. Egyetlen tény ismert, miszerint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyiptomi szárnya bejelentette, hogy az ő fegyveresei lőtték le a gépet. Ugyancsak vasárnap közölte a légi katasztrófák kivizsgálását végző, moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság (MAK) vezetője, hogy a repülő már földet érés előtt darabjaira hullott, azok húsz négyzetkilométeres körzetben szétszóródtak.

Lezuhant gép: repülőgéppel szállítják haza az egyiptomi tragédia áldozatait

Orosz és egyiptomi szekértők Maxim Szokolov orosz közlekedési miniszter társaságában a helyszínre siettek, ahol megtalálták a két fekete dobozt. Mind Egyiptomban, mind Oroszországban megkezdték a vizsgálatot, miközben Franciaországból és Németországból várnak további szakértőket Egyiptomba annak a megszokott procedúrának a keretében, amelyet az Airbusokkal kapcsolatos szerencsétlenségek esetében végeznek. Szokolov egyébként korábban nem tartotta hitelesnek a merénylettel kapcsolatos változatot.

egypt
A lezuhant gép roncsai – Forrás: Egypt Independent

17 gyerek volt a fedélzeten

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) légitársaság Sarm-es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgépe a felszállás után 23 perccel zuhant le a Sínai-félszigeten szombat reggel. A több mint 18 éves Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és héttagú személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top