Aktuális

Ajtókat cseréltek és szemetet szedtek a prezisek a bagi cigánytelepen

Cigánytelepen önkénteskedni nem épp szokványos tevékenység. A bagiak szerencséjére a Prezit ez egyáltalán nem érdekli. Ők ugyanis úgy döntöttek, hogy idén is ott tartják csapatépítő tréningjüket. Fotóriport.
Bag Budapesttől 39 kilométerre, alig félórányi autóútra helyezkedik el. Maga a nagyközség körülbelül 4000 lelket számlál. A nagyjából 400 fős oláh cigány és romungró kisebbség nagy része földrajzilag is, társadalmilag is szegregáltan él, a település szélén. A többségében betonozatlan utcákból álló telepen a házak rossz állapotúak, sok helyen még a víz sincs bevezetve. A felnőttek többsége aluliskolázott és munkanélküli, esetleg közmunkát végez a helyi önkormányzatnál. A gyerekek a helyi óvodába és az általános iskola normál, illetve sajátos nevelési igényű (SNI) tagozatába járnak, később jellemzően Gödöllőn vagy Hatvanban tanulnak tovább szakiskolákban, de általában hamar lemorzsolódnak. A családokat hatalmas adósságok, közműtartozások terhelik.

 

Októberi hétköznap. Nem sokkal múlt 9 óra. Az eső kitartóan szitál. Befordul két nagy busz a telep elé. A Prezi dolgozói dobozokkal, táskákkal megpakolva, a pocsolyákat kerülgetve a BAGázs konténere felé igyekeznek.

 

A konténernél a BAGázs önkéntesei és a telepi lakosok már izgatottan várják őket. Az egyesület legtöbb programjának, foglalkozásának helyet adó konténer is a cég egyik korábbi karitatív csapatépítésén készült. Ez teszi lehetővé, hogy az egyesület valóban helyi szinten, magán a cigánytelepen tudjon működni.

 

Árvai Péter, a Prezi vezetője és társalapítója Both Emőkével, a BAGázs Egyesület elnökével átbeszéli röviden, hogy mi mindenről kell a megnyitó során beszélniük. A háttérben Sárdi Dániel, a Prezi munkahelyi bisztrójának vezetője, a csapatépítés szervezésének motorja, lelke.

 

Jöhet az eligazítás, amit több mint száz prezis kolléga, köztük a vezetőség és az alapítók is figyelmesen hallgatnak. Nemsokára indulnak a csapatok, hogy a telep különböző pontjain ajtó- és ablakcserébe, falazásba, köztéri kukák építésébe, szobák dekorálásába, szemétszedésbe kezdjenek.

 

A Prezi már negyedszer döntött úgy, hogy munkatársaival egy teljes napon át a bagi romatelepen segítenek, szorosan együttműködve persze a BAGázs Egyesülettel.

 

A telepen huszonegy házban cserélnek ajtókat, ablakokat, olyan családoknál, akik aktívan részt vesznek a BAGázs Egyesület adósságrendező programjában. “A program célja, hogy felszámolja az adósságspirálokat, mert az egyre növekvő, kifizethetetlen adósságok nemcsak a telepiek kilátástalanságát erősítik, hanem a többségi társadalom ellenszenvét is” – magyarázza az egyesület egyik munkatársa.

 

“Nekünk ez a projekt azt jelenti, hogy gyakorlati értékekkel töltjük fel azokat az elveket, amelyek mentén a Prezi építkezik” – mondja a cég egyik önkéntese.

 

“A legnagyobb hozadéka talán az, hogy egy kíváncsiságon alapuló, odafigyelő kapcsolat jön létre a telep és a külvilág között.”

 

“Mindannyiunknak sokat kell fejlődnünk. Igen, nekünk is, nem csak nekik.”

 

Albert Ko, a Prezi egyik munkatársa. “Mi, egy cég munkatársaiként közvetlenül nehezen tudnánk azoknak a hátrányos helyzetű embereken segíteni, akik maguk is aktív szerepet vállalnak ebben. Könnyebb, ha egy alapítványon vagy egy szervezeten keresztül vesszük fel a kapcsolatot velük. 100-150 önkéntes fogadása nem kis feladat egy telepnek, ehhez kell hogy legyen egy, már létező kapcsolat az emberekkel, kellenek már meglévő, működő folyamatok. Mi mindössze egy-egy alkalommal tudjuk katalizálni a meglévő építkezéseket – magyarázza Pécsi Juli, Albert kollégája.

 

A helyiekről a prezisek azt mondják: “Olyanok, mint mi” – és jót mosolyognak mellé. “Mindenkinek fura, hogy a megszokott hétköznapoktól eltérő helyzetekben vesz részt, de annál érdekesebb és izgalmasabb mindez. Van, aki pillanatok alatt elvegyül, és van, aki a nap végére sem talál közös hangot a másikkal. Ebben sem különböznek a helyiek és a prezisek egymástól.”

 

Most is a gyerekek a leglelkesebbek.

 

 

A BAGázs munkatársai szerint a társadalmi felelősségvállalás egyre fontosabb a cégeknek, ugyanakkor a romakérdés – annak társadalmi megosztó volta miatt – nem épp a legnépszerűbb terület. “Egyáltalán nem jellemző, hogy vállalatvezetők egy cigánytelepet választanának, amikor a következő karitatív csapatépítés helyszíne kerül szóba” – mondják.

 

A csapatépítés során felszerelték az első előre fizetős villanyórát is, melyet a napokban további hat óra követ. “Ezeknél a családoknál korábban nem volt villanyóra. További 8 család szeretne legális áramhasználó lenni, és kártyás villanyórát felszereltetni, de a házankénti fél-egymillió forintos büntetések, a korábbi szabálytalan vételezés miatt, egyelőre gátat szabnak a felszerelésnek. Az egyesület az áramszolgáltatóval közös tárgyalásokra törekszik, hogy egyénileg találjanak kivitelezhető megoldásokat a tartozások rendezésére” – magyarázzák a BAGázs munkatársai.

 

A régi, rosszul záródó vagy hiányos ablakok helyett a családok (önrész befizetése mellett) hőszigetelt műanyag nyílászárókat kapnak, így idén télen nemcsak életkörülményeik javulnak, többet spórolhatnak a fűtésen.

 

A Prezi munkavállalói a BAGázs önkénteseivel és helyi lakosokkal együtt dolgoznak.

 

Sok háznál jelentős felújításra van szükség.

 

Itt is ugyanez a helyzet.

 

 

Közben a helyiek ebédet főznek, Heléna irányításával (a képen fekete pulóvert visel). Heléna korábban részt vett a BAGázs mentorképző programjában. Ma már a Prezi céges kantinjának nélkülözhetetlen munkaereje.

 

 

Ennek a családi háznak már új bejárati ajtaja van. Ahogy sok másiknak is. A prezisek összesen 22 háznál cseréltek nyílászárókat. 110 db égő helyett már takarékos izzók világítanak. Több száz tégla fogyott el kisebb falazási munkákra, illetve köztéri kukák építésére. A design team mindeközben igény szerint kidekorált néhány tucat szobát.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.