Aktuális

Óraátállítás: előnyös vagy sem?

Október utolsó vasárnapján hajnali 3 óráról 2 órára kell a mutatókat visszaállítani, hiszen véget ér a nyári időszámítás. Vajon hogyan hat a szervezetre az évi két óraátállítás, milyen előnyei és hátrányai vannak?

Az órákat október 25-én vasárnap hajnali 3-ról 2 órára kell visszaállítani. A hazánkban 1980 óta folyamatosan működő nyári időszámítás rendszerét annak bevezetése óta sokan támadják. Vajon mennyire hasznos az évi két óraátállítás, milyen előnyei, hátrányai vannak, és hogyan hat a szervezetre? Ezeknek a fontos kérdéseknek jártunk utána.

Az óraátállítás előnyeit a dolgozók érzékelik a leginkább

  • Aki munkába jár, a téli hónapokban megtapasztalhatja, mennyire korán sötétedik, és mennyire kevés természetes fényhez jut. December közepe tájékán, a legrövidebb nappalok idején gyakran már délután 4 órakor sötétedik. Az óraátállítással ugyanakkor kora tavasztól az ősz közepéig hosszabbaknak tűnnek a nappalok, a legtöbben világosban, természetes fény mellett érkeznek haza a munkából.
  • A statisztikák szerint a tavaszi óraátállítással a balesetek száma jelentősen csökken, hiszen a rosszabb látási viszonyokat eredményező szürkület így később kezdődik.
  • Állítólag az emberek többet tartózkodnak a szabadban, így kevesebb áramot fogyasztanak az otthonukban.
  • Bizonyították azt is, hogy a turisták is szívesebben költenek a hosszabb nappalok mellett.
Óraátállítás: előnyös vagy sem?

Az óraátállítás hátrányai

  • Sokan úgy gondolják, az óraátállítással alig lehet energiát megtakarítani, éppen emiatt teljes mértékben fölösleges.
  • Állítólag az átállítás időszakában megnő a közúti balesetek száma megugrik.
  • Sokan azért nem szeretik, mert időpocsékolásnak tartják az otthonukban meglévő számtalan berendezés óráinak az átállítását évente kétszer is. Nyilvánvalóan többletköltséggel jár a munkahelyi órák, a közterületek időmérőinek az évi két alkalommal történő átállítása is.
  • A vonatok tavasszal – elvileg – késnek egy órát, ami még megbocsátható, ugyanakkor botrányos, hogy az őszi óraátállításkor hatvan percet a pályaudvarokon vesztegelnek.
Óraátállítás: előnyös vagy sem?

Így hat az óraátállítás az egészségre

  • Bizonyítottan sokan vannak, akiket az óraátállítás akár 10–14 napon át kínozhat. A tünetek között szerepel a kellemetlen közérzet, a vég nélküli fejfájás, a koncentrációs nehézségek, ingerültség, depressziós hangulat, melyet a belső biológiai óra problémás, nehézkes alkalmazkodóképessége okoz. Felborulhat az ébrenlét-alvás ciklusa, de még az étkezésre, az anyagcserére is hatást gyakorolhat az óraátállítás.
  • A kisbabák, a gyerekek, az idős emberek és a krónikus betegségben szenvedők szervezete az átlagosnál jóval nehezebben alkalmazkodik az óraátállításhoz, számukra különösen problémás időszakot jelenthetnek ezek a napok.

További óraátállítás témájú írás az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top