Aktuális

Változnak a szabadságolás és a nők foglalkoztatásának szabályai

Változnak a szabadságolási szabályok, megszüntetik a diplomás munkanélküliek közmunkaprogramját, és a foglalkoztatás jogszabályain is módosítanak A munka törvénykönyvében.

A munka törvénykönyvének 2012-ben jelentősen átalakított új változata számos ponton visszalépést jelentett a munkavállalók számára, ezért 2016 januárjától újabb változtatásokat tervez a kormány.

Szabadság alatt nem zaklatható a munkavállaló

A javaslat szerint a jövőben mentesül a munkavállaló a munkavégzés és a rendelkezésre állási kötelezettség alól a fizetett szabadsága idejére, ez eddig sok esetben vitára adott okot, mivel nem szerepelt A munka törvénykönyvében. Szintén mentesülnek az édesapák gyermekük születése utáni öt napra, ikerszülés esetén hét munkanapra a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól.

Változnak a szabadságolás és a nők foglalkoztatásának szabályai

Nagyobb védelem a kismamáknak

Egy másik törvénymódosítási javaslat szerint nagyobb védelmet kapának a várandós nők. A főszabály szerint nem lehet felmondani a terhes nőknek abban az esetben, ha a várandósság tényéről már a felmondás előtt tájékoztatták a munkáltatót. A módosítási tervezet ezt egészítené ki azzal, hogy ha a női munkavállaló az elbocsátása bejelentését követően tájékoztatja a gyermekvárásról a munkáltatót, az a felmondást 15 napon belül visszavonhatja. Jogellenes felmondás esetén a kárigény érvényesítése helyett a munkavállaló kérheti a felmondási idejére járó munkabére kétszeresét kárpótlásul.

A törvény pontosítja a munkaidő fogalmát is

A javaslat több ponton módosítja, pontosítja a munkaidő fogalmát, a pihenőnap kiadásáról szóló szabályokat, melyek elsősorban a munkavállalókat védik. Beillesztenek egy megengedő szabályozást is: kizárólag a munkavalló kérésére a munkáltató éjszakai feladatokkal is megbízhatja a három évesnél fiatalabb gyermeket nevelő édesanyákat és a gyermeküket egyedül nevelő édesapákat is. A módosítás indoklása szerint ez az igény a munkavállalók részéről merült fel, de a fizetés nélküli szabadságról visszatérők újbóli munkába állását is segíti. Ugyanakkor kérésre is meg kell tagadni a várandós kismamák éjszakai foglalkoztatását.

Változnak a szabadságolás és a nők foglalkoztatásának szabályai

Diplomás munkanélküliek nem kötelezhetők közmunkára

Számtalan méltatlan helyzetet teremtett a diplomás munkanélküliek közmunkára kötelezése. Éppen ezért a bevezetni kívánt törvénymódosítás megszüntetné ezt a kötelezettséget. A diplomás munkanélküli saját kérésére a jövőben is foglalkoztatható közmunka keretében – írja a Napi.hu.

További szabadság témájú cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top