Aktuális

Tíz munka, amiről nem gondolnád, hogy létezik

A technológia fejlődésével szinte naponta jönnek létre olyan munkakörök, amiket nemhogy nehezen magyaráznánk el, mondjuk, a nagyinak, de 3-5 évvel ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy létezni fognak.

Az olyan technológiákat, mint a drónok, robotok és a virtuális valóság, ma már egyre több helyen alkalmazzák különféle célokra. Az alábbi pozíciók ma már mind létező állások, a reed.co.uk angol álláskereső weboldalról válogatva.

3D-ruhatervező

A technológia a divat világába is betette a lábát, a tervezők pedig egyre-másra cserélik le a ceruzát és a papírt, na meg a szabókrétát, és egyre gyakrabban nyúlnak a 3D-nyomtatáshoz, mivel gyorsabb és hatékonyabb, mint a fércelés. Lehet szó ékszerekről, kiegészítőkről, cipőkről vagy akár fürdőruháról, a 3D-nyomtatáshoz értő designerek előtt nagy jövő áll.

A jövő divatgurujai otthonosan mozognak a 3D-nyomtatás világában is (Fotó: Tumblr)
A jövő divatgurujai otthonosan mozognak a 3D-nyomtatás világában is (Fotó: Tumblr)

Augmented reality építész

Az augmented reality vagy kiterjesztett valóság az a technológia, amikor a valóságot digitális elemekkel egészítjük ki. Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, azt mondhatnánk, ezt látjuk akkor is, amikor a sportversenyek közvetítése során kiírják a képernyőre az eredményt. De persze ennél sokkal izgalmasabb felhasználási lehetőségei is vannak ennek a módszernek, például gondoljunk bele, hogy az építészünk úgy tudja megmutatni, hogy az újonnan vásárolt lakás hogyan fog kinézni, mintha már minden be lenne építve. Csak belépünk az üres lakásba és egy okostelefon, vagy egy speciális szemüveg segítségével látni fogjuk,hogy néz ki a szekrénysor a fal mellett, illetve, hogy a konyhapult színe megy-e a járólaphoz.

Önértékelési adatelemző

Ma már szinte nincs olyan elfoglaltság, amit ne rögzíthetnénk a mobiltelefonunk segítségével. Biciklizés, futás, tévézés, olvasás – mindenre van legalább egy alkalmazás, amelyen keresztül követhetjük, hogy mikor mit csináltunk, mennyi kalóriát égettünk, és hány kilométert tettünk meg. Ez szép és jó, de mihez kezdjünk az így összegyűjtött adatokkal? A személyi edzők kora lejárt, egy önértékelési adatelemző azonban a számsorok alapján pillanatok alatt megmondja, hogy fizikai aktivitásunk (vagy éppen annak hiánya) alapján hogyan táplálkozzunk, milyen edzéstervet kövessünk, és mikor, milyen orvosi kezelésre jelentkezzünk be. A jövő fitneszguruja esetében az “update” kifejezés tehát inkább a digitális eszközeinken futó alkalmazásokra vonatkozik majd.

Szakképzett drónpilóta

A pilóta nélküli légi járművekben (UAV-k, az unmanned automatic vehicle-ből) hatalmas lehetőségek rejlenek, gondoljunk a katonai felhasználásra, a logisztikára, vagy éppen a filmiparra. Ráadásul ezek még csak azok az alkalmazási területek, amelyekre már ma is van példa, ezek után gondoljunk bele, hogy milyen lehetőségek várnak azokra, akik szakértő módon tudják üzemeltetni és irányítani ezeket a repülő eszközöket.

A fotózás és filmezés csak egy a drónok megannyi lehetséges felhasználása közül (Fotó: Tumblr)
A fotózás és filmezés csak egy a drónok megannyi lehetséges felhasználása közül (Fotó: Tumblr)

Okosváros-tervező

A városi infrastuktúrát tervező építészeknek és közlekedésmérnököknek ma már nemcsak arra kell gondolniuk, hogy a 4-6-os villamos mennyi idő alatt ér el egyik hídtól a másikig, hanem arra is, hogy a jövőben építendő útvonalak és épületek hogyan fogják hasznosítani az intelligens technológiákat, a megújuló energiaforrásokat és a fenntarthatósággal kapcsolatos újításokat. Aki tehát ilyen pálya felé kacsingat, nem árt, ha megismerkedik a big data és az adatelemzés, valamint a “dolgok internete” (internet of things/internet of everything) fogalmaival.

Okosmérőóra-tesztelő

Az okos technológiák olyan mélyen fognak beépülni az életünkbe, hogy teljesen hétköznapinak tűnő folyamatokat is vezérelnek majd helyettünk. Az intelligens mérőóra az egyik ilyen terület. Képzeljük el, hogy a villanyóránk érzékeli, ha a munkaidő kezdete után a szokásoshoz képest magasabb a lakásunk fogyasztása. Erről egy üzenetben értesít bennünket, mi pedig tudni fogjuk, hogy égve hagytuk a villanyt a fürdőszobában – majd egy gombnyomással véget vethetünk a pazarlásnak. Bár ez úgy tűnhet, mintha a távoli jövő ígérete lenne, például Nagy-Britanniában idén szeptembertől indult el a GB Smart Metering Implementation Programme (SMIP), amelynek célja, hogy minden brit háztartást intelligens mérőórákkal szereljenek fel.

Okoshálózat-tervező

Az előzőhöz hasonló, csak nagyban. Az intelligens elektromos hálózat például érzékeli, ha egy forró nyári napon az emberek hazaérnek a munkából és egyre többen kezdik bekapcsolni a légkondit. Ilyenkor extra kapacitást szabadít fel, hogy ne legyen fennakadás az ellátásban. Éjszaka pedig akár az autóforgalomtól függően ki-be kapcsolja a közvilágítást és a lámpákat, ezáltal környezetbarátabbá téve a város működését.

Big data tervező

A big data lényege, hogy mindenről adatokat gyűjtünk, legyen szó közlekedésről, egészségről, oktatásról, vagy bármiről, ahol számokkal kifejezhető statisztikákat lehet rögzíteni. Egy átlagos repülőút során például a gépen 40 gigabájt adat keletkezik a repüléssel kapcsolatos információkról. Ez hatalmas mennyiség, amit ráadásul szorozzunk fel a világon egy nap felszálló gépek számával. Ez már egyenesen észbontó adatmennyiség, aminek az értelmezéséhez, strukturálásához, illetve a feldolgozásához szükséges rendszerek megtervezéséhez is komoly szakértelem kell. Hol van már a könyvtárszakos bölcsészek kora…

Alternatív pénzügyi tanácsadó

A jövő bankárainak és pénzügyi elemzőinek már nemcsak az euró és a dollár árfolyamai miatt kell aggódnia. Az olyan alternatív, digitális pénzügyi eszközök, mint például a Bitcoin egyre nagyobb figyelmet követlenek maguknak és a hagyományos pénzintézeti struktúrát is gyökeresen fogják átalakítani. Számos közgazdász és pénzügyi szakértő szerint az ilyen jellegű megoldásokban hihetetlen potenciál és rengeteg megválaszolásra váró kérdés rejlik. A jövő pénzemberei már nem bankárok, hanem sokkal inkább adatelemzők és programozók lesznek.

E-kereskedelmi üzletvezető

Ma már a kisebb boltok se nagyon engedhetik meg maguknak, hogy ne üzemeltessenek webshopot, vagy akár teljes működésüket át ne helyezzék az internetre. Persze ma már nem elég feldobni egy sablonokból összetákolt weboldalt, hogy menjen az üzlet, a jövő üzleti vezetőjének ezért otthonosan kell mozognia az email-marketing, a tartalomgyártás és a keresőoptimalizálás területén is.

További cikkek állásokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top