Aktuális

“Bizalmat visszaadni nem, csak elvenni lehet” – 10 idézet Göncz Árpádtól

Göncz Árpád visszahozta a mosolyt a politika színpadára, és ott is tartotta egész elnöksége idején. A legszerethetőbb, legközvetlenebb politikus volt, akinek gondolatait nem csak elolvasni érdemes, de talán néhányat átvenni is, a saját életünkbe.

Éveket töltött börtönben, mégsem lett belőle megtört, kiábrándult ember, nem lett merev, megközelíthetetlen politikus. Göncz Árpád mindenkor ember maradt, aki empátiával és humorral kezelte a helyzeteket.

1. Valahol a népszerűség igazi titka, ha az ember nem igazodik mindig a népszerűség követelményeihez. (…) Amikor elnök lettem, azt hitték, hogy mazsola leszek a kalácsban. Aztán kiderült, hogy kavics. 

2. Ha szolgálni kívánok valakit, azokat kívánom szolgálni, kiknek szolgájuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek 
világában nem jutott jó szó.

3. Bizalmat visszaadni nem, csak elvenni lehet.

4. Nem félek a vitáktól, nem rejtettem eddig sem, és nem rejtem ezután sem soha véka alá a véleményem: mert vitában érik az igazság. Mindig is bíztam és bízom az igazság erejében.

5. Szó sincs róla, hogy mi a börtönben vesztesnek éreztük volna magunkat. Sőt: négy esztendeig győztesnek.

10 idézettel emlékezünk a tegnap elhunyt Árpi bácsira –

6. Bibó része volt az életemnek, és nagyon remélem, hogy én is része voltam Bibó István életének.

7. Mi a fordító? Mesterember. Rendelésre dolgozik, nem maga választja sem az anyagát, sem a formát. Művének tartalma, funkciója meghatározott. Mesterember. De végül is, mesterember volt Magister Sebastianus, a mi M. S. mesterünk is.

8. Fordító a börtönben lettem. Azt állítottam, hogy tudok angolul, amit nagyon jól tettem, mert meg is tanultam bent. És megtanultam egy szakmát, amiből aztán éltem. Mert én a fordításból indultam el az irodalom felé.

Megnézem
Összes kép (1)

9. Erkölcsi és politikai késztetést éreztem, hogy “plebejus” államfő legyek, aki a magyar politikai élet színpadára képes visszahozni a mosolyt – mert anélkül nemcsak politizálni, hanem élni sem lehet –, aki minden döntésénél mindkét fél, kormány és ellenzék szempontjait figyelembe veszi, akinek nemcsak tiszte, de kötelessége is az egyensúly őrzése, a mérséklet, a politikai jó modor meghatározása.

10. Író vagyok s fordító – mindenekelőtt angol nyelvű művek fordítója. De szívesen írok könyvekről. Hogy ezt én miért nem nevezem kritikának? Talán azért, mert csak olyan könyvről írok, amelyet szeretek, fontosnak érzek, amelyről személyes mondanivalóm van.

További cikkek Göncz Árpádról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top