Aktuális

Fizikai Nobelt kapott, megölelte a feleségét

Idén Kadzsita Takaaki japán és Arthur Bruce McDonald kanadai fizikus kapta a fizikai Nobel-díjat, a neutrínók tömegének bizonyítása miatt.

A két fizikus neutrínódetektor használatával kimutatta a neutrínók három altípusát, azaz ízét, állapotuk ezek közt változik. A változáshoz azonban tömeg szükséges. Felfedezésük Nobel-díjat ért.

Kadzsita fizikaprofesszor észrevette a légkörből a Szuper-Kamiokande nehézvizes detektorba belépő neutrínó két változat közti váltását. McDonald és munkatársai pedig igazolták, hogy a Napból kilépő neutrínók a Nap és a Föld között másféle állapotban haladnak és ebben a másik állapotban érzékelhetők a Földön.

Fizikai Nobelt kapott, megölelte a feleségét

A Naptól a Földig másféle alakban utaznak a neutrínók (McDonald)

Az 1959-es Kadzsita Takaaki a Szaitamai Egyetemen diplomázott, 1988 óta dolgozik az egyetem kozmikussugár-kutató intézetében (ICRR). 1999 óta a Tokiói Egyetem professzora és az ICRR igazgatója.

A 62 éves kanadai Arthur B. McDonald a Princeton Egyetem professzora volt 1982 és 1989 között. Jelenleg a kingstoni Queen’s Egyetem professzora. 

A kitüntetettek nyolcmillió svéd koronát (negyedmilliárd forintnál többet) kapnak. A díjakat december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át. McDonalddal néhány perccel a bejelentés után telefoninterjút készítettek. Elmondta, hogy a hír hallatán először feleségét ölelte meg. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top