Aktuális

Káposzta-nagyhatalom lesz Magyarország?

Egyre több európai országból keresik a minőségi magyar káposztaféléket. A szakemberek a belföldi, egészségtudatosabb fogyasztás élénkülésére és a támogatási rendszer ösztönző hatására is számítanak a jövőben. Ez új lehetőséget teremt a magyar gazdaságok számára.

Magyarországon évek óta mintegy 5 ezer hektáron termelnek fejeskáposztát, kelkáposztát, brokkolit és karfiolt. Az idén a termőterület körülbelül 10 százalékkal csökkent, mert az elmúlt évek egyre rosszabb eredményű termelése nyomán több gazdálkodó más növények termesztésébe fogott.

A fejes-, kel-, vöröskáposzta, a karfiol és a brokkoli termőterülete egyaránt mérséklődött, az egyedüli stabil vagy enyhén növekvő termék a karalábé a termékcsoportban – hangzott el a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország szakmai rendezvényén a cég közleménye szerint.

Európában mérséklődött a termelés volumene a jövedelmezőség csökkenése miatt. Az extrém nyár pedig az északabbra lévő hagyományos káposztatermelő országokban is gondot okozott. Ennek nyomán sok nagy európai kereskedőház Magyarországon is keresi a jó minőségű árut, amire a prémium kategóriától eltekintve az elmúlt években nemigen volt példa.

A cég adatai szerint a termelői árak egész évben magasabbak voltak az előző évinél, és bár ebben is volt hullámzás, de összességében jobb kondíciókkal adhatták el az idén a gazdák a terményeket.

Mutatunk néhány káposztás receptet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top