Aktuális

Esterházy Péter nehezen bírt szembenézni a rákkal

Esterházy Péter egy külföldi felolvasóesten lett rosszul, a tünetek akkor jelentkeztek először.

A sajnálatos tényről, miszerint Esterházy Péternek hasnyálmirigyrákja van, már egy ország beszél, és szorít a felépüléséért. Esterházy Péter sokáig próbálta titkolni még maga előtt is, hogy beteg. A Bors információi szerint több hónappal ezelőtt, egy külföldi felolvasókörútján jelentkeztek először a tünetek. Esterházy Péter gigantikus munkát vállalt: pár nap alatt akarta teljesíteni a körutat, napi akár két felolvasással. Nem érezte jól magát, itthon aztán kivizsgálták, akkor derült ki, hogy sokkal nagyobb a baj egyszerű túlhajszoltságnál vagy stressz okozta bántal­maknál. Idén ősszel a göteborgi könyvfesztiválon való részvételét is le kellett mondania, ezért írta a levelet.

“Erről (ti. az irodalomról – a szerk.) sokat tudnék beszélni, a varázsról, a titokról. És milyen lelkesen, ihletetten. Hiszen ez tölti be az életem. (Zárójel. Ez kicsit megváltozott, ezért is nem vagyok személyesen jelen, most igyekszik más betölteni az életem, de így meg a hasnyálmirigyrákról tudnék lelkesen és ihletetten beszélni, amitől ugyan most megkímélem a tisztelt publikumot, de ne reménykedjen, előbb-utóbb hosszabban is szólok róla, I am afraid.) Folytatom zárójelen kívül, mintha mi sem történt volna” – üzente az esemény résztvevőinek Esterházy Péter.

A könyvszakmában nyár óta nyílt titok, hogy Esterházy Péter halálos kórral küzd – írja a lap. Már a kezeléseken is túl van, ám az író eddig nem beszélt bajáról. Sokáig ugyanis maga is képtelen volt tudomásul venni, ami történik. Talán fél év kellett hozzá, hogy felfogja, mivel áll szemben. Hogy milyen lelkiállapotban van, azt csak a hozzá legközelebb állók tud­hatják, de az biztos, hogy továbbra is alkot, kiadójának ugyanis azt ígérte, azt a könyvet, amit elkezdett, még mindenképp befejezi.

Esterházy Péter nem bírt szembenézni a rákkal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top