Aktuális

Akkor ess teherbe, ha tényleg gyereket szeretnél!

Tényleg olyan nehéz megvenni egy óvszert? Vagy feltenni egy hüvelygyűrűt? Esetleg fogamzásgátlót felíratni? Nem hiszem. A tájékozatlanság még mindig tarol ebben a kérdésben: a 19 év alatti lányok körében majdnem minden második terhesség abortusszal végződik. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne védekezni… Nőket kérdeztünk a fogamzásgátlás világnapján.

Megdöbbentő adatok

A magyar nők 21 százaléka egyáltalán nem védekezett az elmúlt évben szex közben – derült ki a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SZNPTT) megbízásából készített kutatásból. Ez az adat döbbenetes. Elkeserítő, hogy még mindig itt tartunk.

Rettegés minden hónapban

A szexhez ketten kellenek
A szexhez ketten kellenek

Viola azt mondja, hogy a pasija utálja az óvszert, ő meg nem szedhet fogamzásgátlót egy betegség miatt, sőt semmilyen hormontartalmú szert. Marad a megszakításos módszer és a havi rettegés. Tudja, hogy nem biztonságos, mégis kockáztat ahelyett, hogy elgondolkodna azon: vajon mennyire szereti az a férfi, aki még egy óvszert sem képes felhúzni a kedvéért?! És mi van akkor, ha nincs mázlija, és terhes lesz? Abortusz? Szakítás? Vagy anyává válik akaratlanul, esetleg teljesen egyedül?

Hüvelygyűrűm van és imádom

“A védekezés sok fajtáját kipróbáltam, nekem ez jött be – ezt már Réka meséli. – Gyors, kényelmes, olcsó, a férjemet és engem egyáltalán nem zavar. Amint úgy döntünk, hogy gyereket szeretnénk, akkor egyszerűen nem rakom vissza. A hüvelygyűrű lényege, hogy a tüszőérés gátlásán keresztül fejti ki a fogamzásgátló hatást. Fontos, hogy a bevitt hormon kikerüli a májat, így nem terheli annyira a szervezetet. A rugalmas gyűrűt 21 napig kell a hüvelyben tartani, utána egy hétre ki kell venni. Ez alatt a hét alatt szokott megjönni a menstruáció! A felrakása sem bonyolult, nem kell tőle megijedni.”

Tabletta a fogkefe mellé

“Ez a legjobb hely, itt nem felejtem el bevenni, mindig ide rakom – meséli Vera. – 10 éve szedem, nekem bejött, nem híztam tőle, a fejem sem fáj. Vannak barátnőim, akik nem tudták megszokni, rendszeresen rosszul voltak miatta. Nem félek a hormonoktól, annyira minimális van ebben, és olyan kényelmes, hogy nem változtatnék szívesen. Ráadásul a menstruációm is kiszámítható lett. Mondjuk, ha hányok vagy hasmenésem van, akkor nagyon figyelek arra, hogy a tablettát jókor vegyem be, mert különben nem szívódik fel, és akkor semmit sem ér.”

“Nekem a spirál vált be”

“Két gyerekem van, de nem is szeretnék többet, ezért a nőgyógyászom javasolta a spirált. Egy évig gondolkodtam rajta, aztán belevágtam – mondja Kriszta. – Egy pár perc alatt feltették, az nem volt kellemes, de azóta nincs panaszom. Már három éve van fent, problémamentesen. Persze évente járok ellenőrzésre. Ja, és a partnerem nem érzi a vezetőszálat, szóval tök oké. Amíg panaszmentes, addig maradhat, ez akár 5-10 év is lehet.”

Begyulladhat – kötelező a rendszeres kontroll

Nem mindenki ilyen szerencsés, Anna például pórul járt a spirállal. Pedig járt évente kontrollra, de csak a harmadik nőgyógyász jött rá, hogy azért van folyton hőemelkedése, mert a spirálja gyulladást okozott, ezért le kellett venni. Miután meggyógyult, egy másik spirált rakatott fel, és továbbra is évente ellenőrizteti.

A leggázabb módszer

Nem tudom, hogy városi legenda-e, vagy tényleg akadnak még olyanok, akik naptármódszerrel védekeznek. Ha igen, akkor nagy mázlijuk van, ha eddig nem estek teherbe. Ez ugyanis egyáltalán nem biztonságos, hanem teljességgel tudománytalan, elavult, barbár módszer, és nem éri meg ezt alkalmazni. Ahogyan az a frázis is megdőlt már százszor, hogy szoptatás alatt nem lehetsz terhes. De, lehetsz!

Két ember kell hozzá

Amikor egy nő teherbe esik, akkor abban a pillanatban egy férfi is apává lesz, akár vállalja, akár nem. Sokkal bölcsebb és intelligensebb lenne, ha a szexuális együttlét előtt megállapodnának a védekezés módjában. Gondolom, mindenki tisztában van azzal, hogy egy gyerek nem vicc, hanem a legnagyobb felelősségek egyike az életben. Aki mindezt nem tudja felfogni, az ne bújjon ágyba senkivel, mert nem elég érett erre. A szexhez ugyanis nemcsak nemi szervek, de agy és érzelmek is kellenek, úgy az igazi.

A szakember tanácsai 

Dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, az SZNPTT elnöke elmondta, hogy a hormonális fogamzásgátlók közül továbbra is a tabletta a legnépszerűbb; csupán a válaszadók 5 százaléka választotta a közel 100 százalékos védelmet nyújtó, de jóval kevesebb odafigyelést igénylő hüvelygyűrűt vagy spirált. A kezdő tablettaszedők egyharmada az első 2-3 hónapban legalább egyszer kihagy egy szemet, és a többség nincs tisztában a feledékenység lehetséges következményeivel. “Én személy szerint a méhen belüli hormontartalmú eszközt szoktam az első helyen javasolni a pácienseknek. Tavaly óta kapható ebből a tizenéveseknek felrakható eszköz is” – közölte a szakember.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top