Aktuális

Turistákat lőttek le Egyiptomban

Tévedésből megöltek tizenkét embert, köztük mexikói turistákat az egyiptomi biztonsági erők tagjai, akik azt hitték, dzsihadistákra lőnek. A járműveik ugyanis olyan területen haladtak, ahol turisták már nem járhatnának.

A kairói belügyminisztérium tájékoztatása szerint a vasárnapi incidensben tizenketten vesztették életüket – a mexikói turisták mellett több egyiptomi állampolgár –, és tízen megsebesültek, őket kórházba szállították.

Rosszkor rossz helyen 

Az eset el-Vahát régióban, az ország nyugati részén elterülő Fekete sivatagban történt. Az egyiptomi rendőrök és katonák azt hitték a mexikói turistákat és egyiptomi kísérőiket szállító négy dzsipről, hogy dzsihadisták ülnek bennük, ezért nyitottak rájuk tüzet. A járművek olyan területen haladtak, ahol turisták már nem járhatnának.

theguardian.com
A szerencsétlenség helyszíne – Forrás: theguardian.com

A kairói hatóságok még nem közölték, pontosan hány turista halt meg, a mexikói külügyminisztérium egyelőre kettőről tud. A sebesültek közül öt biztosan mexikói, állapotuk stabil.

“Tragikus incidens”

Enrique Pena Nieto mexikói elnök a Twitter közösségi portálra írt bejegyzésében elítélte a támadást, tragikus incidensnek nevezte, és a történtek teljes körű kivizsgálását követelte. Ugyanezt sürgette Claudia Ruíz Massieu, a közép-amerikai ország külügyminisztere, aki különleges megbízottat menesztett Kairóba, és elrendelte, hogy mexikói diplomaták utazzanak az Egyiptomba az afrikai állammal szomszédos országokból.

A Fekete sivatag
A Fekete sivatagban autóztak a lelőtt turisták és kísérőik

ISIS-támadások

Egyiptom nyugati, sivatagos vidéke közkedvelt úti célja az országba látogató turistáknak, ugyanakkor az iszlamisták hátországa is. A régióban húzzák meg magukat többek közt az Iszlám Állam (IÁ) tagjai is, akik nemrég lefejeztek egy francia cégnek dolgozó horvát férfit. Az Iszlám Állam több támadást is végrehajtott a biztonsági erők ellen Egyiptomban.

Olvass még Egyiptomról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top